Severní Korea oznámila test vodíkové pumy, v Soulu krizová schůze

06.01.2016 6:27

Severní Korea dnes sdělila, že provedla úspěšný test miniaturizované vodíkové pumy. Překvapivé oznámení podle agentury AP pravděpodobně prohloubí mezinárodní izolaci země a vyvolá tlak na další sankce v rámci OSN. Japonský premiér Šinzó Abe označil zkoušku za "vážnou hrozbu" pro bezpečnost jeho země. Vláda v Jižní Koreji svolala na dnešních 5:30 SEČ krizovou schůzku a tamní ministerstvo obrany oznámilo, že jihokorejská armáda zesílí monitorování KLDR.

Severní Korea oznámila test vodíkové pumy, v Soulu krizová schůze
Foto: pixabay.com
Popisek: Test jaderné zbraně - ilustrační foto

Zatímco jaderná bomba je založena na principu štěpení jader atomů, vodíková puma využívá energii z termonukleární fúze, tedy slučování atomových jader za pomoci vysoké teploty či tlaku. Je mocnější než jaderná bomba.

Severokorejský režim vzápětí prostřednictvím státní agentury KCNA oznámil, že bude pokračovat v posilování svého jaderného programu. Chce se tak prý bránit proti "nepřátelské politice Spojených států". Ve svém zbrojním programu prý bude Pchjongjang pokračovat tak dlouho, dokud bude Washington zachovávat svůj "agresivní postoj".

Pchjongjang slíbil, že atomové zbraně jinému státu neposkytne

KLDR zároveň uvedla, že bude jednat jako zodpovědná jaderná mocnost a jadernou zbraň nepoužije, pokud nebude narušena její suverenita. Svůj jaderný arzenál prý také neposkytne třetí straně.

Americká geologická služba USGS zaznamenala otřesy v KLDR o síle 5,1 stupně krátce po 2:00 SEČ. Ohnisko bylo podle ní deset kilometrů pod zemí v blízkosti jaderné střelnice Pchunggje, zatímco podle jihokorejských seismologů bylo na povrchu. Otřesy ihned vyvolaly podezření, že Pchjongjang provedl jaderný test. Po zhruba dvou a půl hodinách oznámily jihokorejské sdělovací prostředky, že šlo test vodíkové pumy.

Země čelí tvrdým sankcím

Pchjongjang provedl tři testy atomové bomby v letech 2006, 2009 a 2013, všechny v Pchunggje na severovýchodě země. Kvůli svému zbrojnímu programu podléhá tvrdým sankcím USA, Evropské unie a OSN.

Analytici soudí, že Pchjongjang vlastní několik základních jaderných pum a nyní usiluje o výrobu bojových hlavic s miniaturizovanou bombou, které mohou být připevněny k raketám schopným zasáhnout americké pobřeží. Severokorejský vůdce Kim Čong-un naznačil, že Severní Korea vyvinula vodíkovou bombu, už loni v prosinci.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…