Sexistické peklo, prsa a Buzková. ODS to vytmavili za Udženiju

21.01.2020 14:10

Komentátorka Šárka Homfray a komentátor Petr Bittner se ve svých sloupcích zaměřili na uplynulý kongres ODS, v jehož vedení nyní není žádná žena. Svůj post první místopředsedkyně totiž neobhájila Alexandra Udženija, Miroslava Němcová kandidovat odmítla a Marie Kubíková nebyla zvolena. A přišla vzpomínka na sociálně demokratickou političku.

Sexistické peklo, prsa a Buzková. ODS to vytmavili za Udženiju
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandra Udženija na 29. kongresu ODS

Homfray se na serveru denikn.cz zaměřila na skutečnost, že předseda strany Petr Fiala podle svých slov neví, proč vedení je bez žen. „Nepřikládá prý tomuto výsledku ale velkou váhu a žádný signál to podle něj nevysílá. Ó, jak moc se mýlí,“ uvedla Homfray.

Anketa

Byl Jaroslav Kubera dobrý politik?

70%
30%
hlasovalo: 9114 lidí

A poukazuje na skutečnost, jak občanští demokraté razí tezi, že schopné ženy se prosadí i bez pomoci a kvalitu kandidátů je potřeba posuzovat podle schopností, nikoliv pohlaví. Příčiny toho, proč ve vedení ODS nejsou ženy, jsou dle Homfray dvě. „Buď v ODS schopné ženy nejsou, nebo se nemohou prosadit. Sama jsem v minulosti byla členkou ODS (2009–2011), a tak mohu potvrdit, že pro ODS platí totéž, co pro ostatní strany – jsou tam ženy i muži více i méně schopní. Ale k jejich vzestupu na pozice ať už ve straně, nebo v zastupitelských orgánech rozhodně nestačí jen jejich osobní kvality a schopnosti,“ sdělila Homfray. 

Poukázala následně na netransparentní sestavování kandidátních listin i na sexismus tuzemské veřejné scény. „V této otázce je pro mě i nadále symbolem Petra Buzková, která během své aktivní politické dráhy zažila sexistické peklo. I když dnes už si asi žádný poslanec veřejně nedovolí komentovat poprsí kolegyně do médií, jinak se toho příliš nezměnilo. Není to tak dlouho, co se v některých médiích nově zvolené poslankyně srovnávaly podle vzhledu,“ podotkla Homfray.

„Má-li předseda Fiala opravdový zájem se z této situace poučit, stačilo by, kdyby si zapamatoval tento princip rovných příležitostí. Pokud vše výše uvedené zasadíme do v ODS oblíbeného narativu o tom, že hrací pole je otevřené všem a stačí být schopný a dostatečně se snažit, nemůže si nevšimnout, že pro ženy je tato hra zkrátka výrazně náročnější. Nároky na ženy jsou nejen neférově vyšší než na muže, ale vlastně jsou na ně kladeny požadavky na jiné charakteristiky, než má dobrý politik mít. Mohlo by mu to napomoci si uvědomit, jakým potenciálem jeho strana (a celá společnost) plýtvá. Pak by se (i bez kvót) mohl pokusit identifikovat a odstranit alespoň vnitrostranické bariéry,“ dodala Homfray závěrem.
 
Komentátor Petr Bittner pak na serveru DenikReferendum.cz nechce radit, ale nabízí možné vysvětlení, proč je vedení strany bez žen. Svůj text nazval „Neviditelný penis trhu“. 
 
„Jedinou kandidátkou na post první místopředsedkyně ODS byla obhajující Alexandra Udženija. Ani absence soupeře však nestačila, Udženija nedostala dostatek hlasů a svou kandidaturu za potlesku delegátů stáhla. Nemá cenu spekulovat, nakolik by strana svůj ‚párkový problém‘ zmírnila, kdyby měla v předních řadách zrovna Udženiju. Její styl, názory a charakter jsou totiž samy o sobě projevem strukturální nepřívětivosti organizace vůči ženám. Když Petr Fiala ubezpečuje, že ‚ženy mají v ODS své místo‘, má tím ve skutečnosti na mysli doslova ‚své místo‘, tedy zpravidla místo mimo nejvyšší funkce. Pokud chce v takovém prostředí některá prorazit tento skleněný strop a stanout na nejvyšších postech, musí být papežštější než papež – v tomto případě ‚mužštější než muž‘: ještě pravicovější, ještě nekompromisnější, ještě průraznější, ještě asociálnější, ještě konfliktnější, ještě hlasitější. A tento syndrom Margaret Thatcherové se v éře pravicového populismu projevuje právě ženami typu Alexandra Udženija,“ poznamenal Bittner.

Podle jeho slov je s podivem, že si v otázce zastoupení žen nevezme zrovna tak byznysová strana příklad – v byznysu. „Kdyby si pánové z nejvyšších stranických orgánů zaplatili seminář nějaké světové firmy, bylo by jim polopaticky vysvětleno, že když svou instituci aktivně otevřou ženám, spustí stavidla nových podnětů, rozpoutají úplně nové formy oné blahodárné konkurence, a hlavně za pár let zjistí, že měli celou dobu nevyužívanou zásobárnu nového politického talentu,“ dodal.

„A co se týče argumentu: ‚ony nechtějí‘, ona taková systematická strukturální vstřícnost samozřejmě funguje i na opačnou stranu. I ženy najednou uvidí, že není důvod, aby setrvávaly na nižších a středních pozicích až do konce svých politických dní,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…