Sexuální napadání v Německu: Hlasy proti uprchlíkům sílí

06.01.2016 11:03

Již tak zjitřenou německou debatu o imigraci ještě přiživily události silvestrovského večera, ky mělo dojít k desítkám sexuálních útoků na německé ženy, oslavující na náměstích příchod nového roku. Útočníci, kteří je napadali, totiž měli být „arabského či severoafrického“ vzhledu.

Sexuální napadání v Německu: Hlasy proti uprchlíkům sílí
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Anketa

Dle údajných uniklých e-mailů zvažoval Úřad vlády, že by ČT vysílala ,,migrační večerníček", v rámci kterého by národ oslovil např. Zdeněk Svěrák. Byl by to dobrý nápad?

2%
98%
hlasovalo: 15275 lidí

Podle informací, které shromáždila policie, se měli z davu oslavujících vynořit opilí muži, kteří začali obtěžovat přítomné ženy. Podle statistik měla být během silvestrovského večera tímto zpsůobem jedna žena znásilněna a dalších devadesát obtěžováno nebo okradeno. Několik dalších lidí bylo zraněno, když vandalové začali házet hořící pyrotechniku do shromážděného davu.

Zprávy o událostech silvestrovského večera se začaly šířit po Německu a reagovat musela i kancléřka Angela Merkelová. Ta označila útoky za nechutné a vyzvala, aby jejich pachatelé byli postaveni před soud tak rychle, jak je to možné. „Bez ohledu na jejich původ či zázemí,“ dodala.

Ministr spravedlnosti Heiko Maas hovořil o „zcela novém rozměru organizované trestné činnosti“, se kterým se prý Německo ještě nesetkalo.

CELÝ TEXT V ANGLIČTINĚ ZDE

Zprávy o této činnosti přicházejí v situaci, kdy v Německu stále častěji dostávají i veřejně prostor hlasy, že země nebude schopna se vyrovnat s více než milionem žadatelů o azyl. Už i oficiální statistiky úřadů prý připouštějí, že míra kriminality je mezi přistěhovalci nadstandardní.

I kancléřka Merkelová již vyzvala, aby se „otevřeně hovořilo“ o spojitosti mezi imigrací a kriminalitou. Mluvčí ministerstva vnitra rovnou řekl, že by bylo fatální mlčet o zločinech, pocházejících od lidí, kteří byli v Německu tak velkoryse přivítáni.

Reakce politiků je však schizofrenní. Zatímco náměstek spolkového ministra vnitra Jens Spahn kritizoval mlčení médií o útocích, jeho šéf Thomas de Maiziere varoval, že ačkoliv mnoho pachatelů těchto trestných činů nejspíš bylo z řad přistěhovalců, rozhodně není možné podezírat imigrantskou komunitu jako celek.

Policejní šéf Kolína nad Rýnem, kde mělo dojít k největšímu počtu incidentů, vydal prohlášení, že doposud nebyli zadrženi žádní podezřelí. Není prý tedy možné kvalifikovat pachatele jakkoliv rasově. Připustil však, že podle svědectví se jednalo o muže mezi 18 a 35 lety, z arabské či severoafrické oblasti. Oběti prý popisovaly okolnosti případu vesměs podobně. Vyšetřuje se i možnost, že celá akce byla koordinovaná a útočníci se domlouvali prostřednictvím telefonů.

Podobně zástupkyně skupiny pomáhající obětem trestných činů odmítla podléhání stereotypům. „V našem multikulturním Kolíně máme mnoho muslimů. Toto ale byly opilí kriminálníci.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…