Seznamte se s novým ministrem vnitra. Kde se kradlo, tam byla při vyšetřování poznat jeho zkušenost, chválí ho bývalý šéf

17.12.2017 8:03

Co všechno má za sebou nový ministr vnitra Lubomír Metnar? Tuto otázku si položil server iRozhlas.cz. A toto zjistil.

Seznamte se s novým ministrem vnitra. Kde se kradlo, tam byla při vyšetřování poznat jeho zkušenost, chválí ho bývalý šéf
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Lubomír Metnar

Bývalý policista Lubomír Metnar do povědomí veřejnosti vstoupil jako jeden z lidí, kteří pomohli vyřešit kauzu žhářů z Vítkova. Pomohl dopadnout čtveřici útočníků, kteří před několika lety vhodili zápalnou láhev do domu, kde žila malá Natálka. Útočníci ji tehdy popálily tolik, že už bude poznamenána do konce života. Za to, že Metnar pomohl dopadnout viníky, dostal posléze ocenění z rukou tehdejšího ministra vnitra ve vládě Jana Fischera Martina Peciny. Osud obou mužů se tehdy propojil a spojení jim vydrželo dlouho.

Pecina pracoval pro společnost Vítkovice miliardáře Jana Světlíka. Metnar ve stejné společnosti působil jako šéf bezpečnosti. „Jeho zkušenost s prací na policii byla opravdu vidět při vyšetřování některých kauz podniku, kdy se kradlo. Žijeme v Čechách, kde se vypařuje i železo,“ chválil Metnara bývalý šéf Vítkovic Libor Witassek. 

Když se Pecina stal ministrem vnitra podruhé, tentokrát v prezidentské vládě Miloše Zemana vedené Jiřím Rusnokem, vzal si na resort Metnara jako náměstka. Metnar poté krátce zůstal v roli náměstka i pod ministrem Milanem Chovancem (ČSSD). V menšinové vládě Andreje Babiše už není jen náměstkem, ale ministrem.

Celý článek naleznete zde.

Jako člen vlády se chce Metnar zasazovat o udržení bezpečnosti v Česku. „Zasadím se o to, aby Česká republika zůstala, co se týče bezpečnosti, na tom samém místě jako dnes, kdy je šestou nejbezpečnější zemí na světě,“ řekl Metnar po schůzce s prezidentem Zemanem v Lánech.

Média si však budou Metnara všímat i kvůli kauze Čapí hnízdo, ve které je obviněn i nový premiér Babiš. Člen kabinetu sliboval, že do vyšetřování nebude zasahovat, z pozice ministra podle zákona tak činit ani nemůže. Současně však dal najevo, že by si rád promluvil s lidmi, kteří mají tuto kauzu na starosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…