Sfouknou nás jako svíčku? Evropu ovládneme do tří dnů, vzkazuje Turecko

09.08.2017 8:31

Turecko bylo ještě poměrně nedávno považováno za hlavního adepta vstupu do slovutné Evropské unie. Poslední měsíce však šance Ankary na připojení se k evropskému projektu značně oslabily. Naposledy zaskočila evropské partnery rétorika provládního deníku Yeni Söz.

Sfouknou nás jako svíčku? Evropu ovládneme do tří dnů, vzkazuje Turecko
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Erdogan - sultán.

Nejvyšší turečtí představitelé nešetří ve svých vyjádřeních na adresu evropských partnerů emocemi a zejména v posledních měsících snad neexistuje evropská země, která by se nedostala s Ankarou do konfliktu. Olej do ohně nyní přilévá turecký deník Yeni Söz, který podle německého magazínu Focus napsal, že by Turecko bylo schopné do tří dnů dobýt celou Evropu. Deník se přitom odvolává na starší studii amerického politologa George Friedmana, který považuje Turecko z vojenského pohledu za  nejsilnějšího hráče na starém kontinentu.

První náznaky rozporů však přišly již loni, kdy Evropa vedená Angelou Merkelovou poníženě žádala Turecko o zastavení toku migrantů. Ve finále byla dosažena dohoda, která zaručuje Turecku miliardy eur. Ovšem již krátce po jejím dosažení Erdogan vyhrožoval, že „spustí stavidla“ a Evropu zaplaví miliony migrantů. V březnu se zase rozhořel spor mezi Tureckem a Nizozemskem, které zakázalo tureckému ministrovi vstup do země, aby nemohl ovlivňovat místní tureckou menšinu stran hlasování o změnách ústavy.

Anketa

Dostanou se Piráti na podzim do Poslanecké sněmovny?

25%
hlasovalo: 2904 lidí

Turecká vláda nazvala nizozemské politiky „fašisty“ a provládní deník Yeni Akit v napjaté atmosféře v podstatě vyzval nizozemské Turky k povstání. Deník poznamenal, že v Nizozemsku žije 400 000 Turků, ale armáda země má jen 48 000 vojáků. V rámci kampaně k referendu se navíc v Nizozemsku, Rakousku či Německu konaly mnohdy násilné demonstrace, na kterých dávali příslušníci turecké komunity najevo svoji hlasitou podporu prezidentu Recepu Erdoganovi.

Ale již v dubnu loňského roku se dostalo s Tureckem do křížku Německo. Diplomatickou válku spustil německý komik Jan Böhmermann, který v živém vysílání svého pořadu „urazil“ Recepa Erdogana, když v satirické básni naznačil, že souloží s kozami. Turecko přešlo do protiútoku a vypukla nekonečná válka silných slov a výhrůžek. Samotný komik se nakonec dostal před soud, ale byl osvobozen; a zastaralý zákon, umožňující stíhat osoby za urážku cizích státních příslušníků, zrušen.

Turecko se stalo terčem kritiky Bruselu pro své nevybíravé zacházení z opozičními médii a příslušníky kurdské menšiny. Vše vygradovalo po loňském červencovém pokusu o puč, kterého podle mnohých kritiků vláda i prezident zneužili pro vyřizování si účtu se všemi svými odpůrci. V německých médiích a vůbec veřejném prostoru zase rezonuje případ novináře Denize Yücela z deníku Die Welt, který je tureckou stranou zadržován z důvodu údajné špionáže.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…