Shoda je na dosah: ČSSD, ANO a KDU-ČSL chtějí zítra dokončit koaliční smlouvu

09.12.2013 18:27

Vyjednávači ČSSD, ANO a lidovců chtějí v úterý dokončit společnou koaliční smlouvu. Shodu musí nalézt ještě v oblasti daní a zdravotnictví. Dokument pak ještě budou interně schvalovat jednotlivé strany příští koalice. V sobotu by se jím měl zabývat Ústřední výkonný výbor ČSSD.

Shoda je na dosah: ČSSD, ANO a KDU-ČSL chtějí zítra dokončit koaliční smlouvu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou

Na většině programových bodů se zástupci koaličních stran shodli na několikahodinovém sobotním jednání. Rozpory dlouhodobě přetrvávají v oblasti daní, s jejichž zvýšením ANO nesouhlasí. Podle některých informací by se koaliční strany mohly shodnout na zavedení sektorové daně, tedy vyššího zdanění pro firmy podnikající v oblasti bankovnictví, telekomunikací a energetiky. Vyšší daňové příjmy by pak mohla koalice použít například na slevu na dani za dítě, kterou mají mezi svými prioritami lidovci.

Shoda bude zřejmě na zachování takzvané solidární přirážky, tedy vyššího zdanění pro vysokopříjmové skupiny, i na zavedení tří sazeb DPH. V nejnižší sazbě by mohly být například léky.

Oblast zdravotnictví ještě není dořešena

Strany budou muset doladit také svůj postoj ke zdravotnickým poplatkům. Zachován by měl být poplatek za ošetření na pohotovosti a zřejmě i za pobyt v nemocnici. Pacienti by ale za hospitalizaci platili maximálně 30 dní v roce. Už dříve se koaliční partneři shodli na zrušení poplatků u ambulantních lékařů a v lékárnách.

Zástupci ČSSD, ANO a KDU-ČSL už se dohodli také na procedurální části koaliční smlouvy, která popisuje, jak bude koalice fungovat. Lidovcům se podařilo do dokumentu prosadit pojistku proti tomu, aby je dvě silnější strany v klíčových hlasováních nemohly přehlasovat. Důležité zákony tak budou platit pouze v případě, že se pro ně na schůzích vlády vyjádří alespoň polovina ministrů z každé koaliční strany. V debatě o personálních otázkách budou strany pokračovat až příští týden, kdy by se měl z pracovní cesty v USA vrátit předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…