Shoda minstrů ČR a VB: EU musí být jednotná a Rusko musí dát důkaz o dodržování dohod z Minsku

27.02.2015 15:00

Evropská unie musí být jednotná, efektivnější, konkurenceschopnější a k plnění dohod z Minsku potřebuje znát přímé důkazy. Na tom se shodl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a jeho britský kolega Philip Hammond. Teprve potom EU začne ustupovat se sankcemi. Na dnešní tiskové konferenci po svém jednání se tak vyjádřili oba jmenovaní ministři.

Shoda minstrů ČR a VB: EU musí být jednotná a Rusko musí dát důkaz o dodržování dohod z Minsku
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

Ministr Zaorálek, který si vzal první slovo, nejdříve hovořil o jednotném názoru a postroji Evropské unie vůči Rusku."Musíme být v tomto smyslu jednotní, na tom jsme se s panem Hammondem shodli,“ řekl. Dále hovořil o druhém tématu jejich vzájemné debaty, a sice imigrační politice. “Debatujeme s Brity, jak udržet imigraci a zvýšit konkurenceschopnost  EU a přitom udržet volný pohyb, ...nechceme aby docházelo k diskriminaci lidí, kteří přicházejí do Velké Británie pracovat...máme zájem, aby zejména naši občané mohli cestovat a pracovat v Evropě,“ řekl Zaorálek.

V otázce imigrace mu jeho britský protějšek přitakal a řekl, že Britové mají velmi štědrý systém benefitů pro přistěhovalce. Proto by rád diskutoval a rozvíjel v této otázce vztahy s Českou republikou, hlavně ve smyslu, jak omezit zneužívání těchto benefitů přistehovalci. “S tím, si myslím, máme problém,“ doplnil britský ministr zahraničních věcí Hammond.

Dodržování příměří a dohod z Minsku musí být vyhodnocováno v rámci Evropské unie společně. “Postup Evropy musí být jednotný,“ shodli se oba politici.

Britský ministr zahraničí pak ještě okomentoval další téma diskuze, které se týkalo začlenění dalších zemí Západního Balkánu do Evropské unie. „Budeme samozřejmě podporovat všechny státy, které budou chtít vstoupit do Evropské unie. Naším cílem je jednotný, fungující, prosperující evropský trh,“ řekl Hammond. 

V závěru tiskové konference zbyl čas pouze na jediný novinářský dotaz, a ten se týkal dodávky zbraní z EU na Ukrajinu. Oba ministři se opět shodli, že by případné dodávání zbraní na Ukrajinu, jen exkalovalo situaci, Velká Británie pak podle tvrzení jejího ministra zahraničí vyslala na Ukrajinu pouze lidi, kteří zde budou fungovat v rámci výcviku. Ministr Hammond pak konstatoval, že jde zhruba o 75 lidí.

"Bilaterání vztahy mezi oběma zeměmi máme skvělé, obchodní i politické vztahy také, a je předpoklad, že naše  ekonomiky budou růst a já se těším na spolupráci s Českou republikou, " uvedl na závěr Hammond.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…