Shoř, televize, shoř! Na Ukrajině trestali za proruské směřování

07.09.2016 12:17

Ve středu dopoledne bylo ukončeno obléhání ukrajinské televizní stanice Inter TV, které začalo na konci minulého týdne v neděli. Televizní štáb byl donucen vysílat z „pojízdné stanice“ poté, co se hlavní budova televize ocitla v plamenech. Jeden z účastníků protestu BBC sdělil, že pokud Inter TV nezmění obsah vysílání, bude blokáda za pět dní obnovena.

Shoř, televize, shoř! Na Ukrajině trestali za proruské směřování
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Klidný Kyjev

První zprávy o incidentu se začaly objevovat v neděli, kdy údajně skupina 20 lidí obstoupila budovu televizní stanice a začala v její blízkosti pálit pneumatiky. Ukrajinská Pravda dokonce informovala o tom, že byla do budovy stanice vhozena bomba.

Inter TV je mnohými Ukrajinci považována za proruskou televizní stanici a jako taková se již v minulosti stala terčem několika protestních skupin. Obsah jejich sdělení podle těchto lidí odpovídá pozici ruské vlády s ohledem na situaci na Ukrajině.

Jeden z demonstrantů a voják v záloze Olexij Seredjuk reportérům BBC sdělil, že blokáda bude obnovena za pět dní v tom případě, jestli Inter TV nezmění svou vysílací politiku.

V oficiálním prohlášení v ruském jazyce Inter TV uvedla, že k žádné podobné dohodě nedošlo. Ukončení blokády ovšem potvrdila.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ihned po nedělním útoku vyzval ukrajinské prokurátory, aby případ, který vyvolal řadu negativních reakcí od představitelů EU a OBSE, důkladně prošetřili.

Tisková mluvčí Evropské komise Maja Kocijancic uvedla, že „svobodná a nezávislá média jsou pro rozvoj demokracie naprosto klíčová“. Dále dodala, že „násilí je naprosto neakceptovatelnou odpovědí na nesouhlas s editorskou politikou“.

Někteří ze zaměstnanců Inter TV byli po útoku hospitalizováni v nemocnici a jejich zdravotní stav si vyžádal lékařské ošetření.

Demonstranti podél budovy rozmístili železný plot, na který pověsili plachty s nápisy „shoř, Intere, shoř“ a „zde je Rusko“.

Inter TV je jedním z nejoblíbenějších ukrajinských televizních kanálů. Podezření u mnohých Ukrajinců ovšem budí jeho majitelé. Jedním z nich je ukrajinský magnát Dmytro Firtash, který je údajně na Rusko napojen skrze svůj obchod s plynem a jeho vydání se domáhá dokonce i americká FBI, která jej viní ze zločinů v Indii.

Dalšími spoluvlastníky jsou Seržij Ljovočkin a Valerij Choroškovsky, oba bývalí blízcí spolupracovníci prezidenta Janukovyče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…