Show Zemana a Babiše: Přestřihli papír, prezidentovi upadly nůžky. Dotkli se i odvolání Válkové

17.06.2014 14:00

Prezident Miloš Zeman s ministrem financí Andrejem Babišem dnes za přítomnosti televizních kamer a fotoaparátů slavnostně přestřihli státní dluhopis v hodnotě jednoho milionu korun. Ten předtím prezident zakoupil za peníze, které se nashromáždily na jím zřízeném fondu na splácení veřejného dluhu. Tímto způsobem byl snížen státní dluh o milion korun, znehodnocením dluhopisu se totiž prezident připravil o možnost, že mu bude milion korun vrácen i s úrokem.

Show Zemana a Babiše: Přestřihli papír, prezidentovi upadly nůžky. Dotkli se i odvolání Válkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Hned samý začátek akce provázela drobná nehoda, když Zemanovi spadly z připraveného stolku nůžky na zem, které mu pohotově ministr financí podal. Prezident pak upozornil, že to je v tomto případě vůbec poprvé, kdy je snížena hodnota státního dluhu, protože dosud se splácely jen úroky z něj. Zaplacení části jistiny dluhu označil prezident za „morální výzvu či facku těm, kteří za dluh můžou“.

Hlava státu poděkovala všem, kteří do jeho fondu na splácení státního dluhu přispívají. Přiznal, že většinou jsou to bohatší lidé, ale velmi si cení i důchodkyně, která posílá sto korun měsíčně. Sám prezident do fondu dává ze svého platu 60 tisíc korun.

Kritizoval politiky, které vyzval, aby se splácení rovněž zúčastnili. Žádný z nich totiž na jeho výzvu nereagoval. Ovšem s jednou výjimkou: „Jediný z politiků, který se ozval, byl Jiří Paroubek, jenž řekl, že nic nedá,“ poznamenal Miloš Zeman. Ten zároveň přiznal, že splacení jistiny částkou milion korun je jen symbolický akt, který náš stát nespasí.

Babiš: Dluh by mohly snížit výnosy z privatizace státního majetku

Babiš poté připomněl, že každý občan ČR, včetně nemluvňat, dluží 160 tisíc korun. Naše země si nicméně z hlediska ratingových agentur vede dobře, což se projevuje tím, že Česko si může půjčovat na relativně nízké úroky. Podle ministra financí se tak například u desetiletých dluhopisů pohybuje roční úroková sazba okolo 1,7 %.

Babiš také připomněl, že dluh lze splácet buď z přebytků státního rozpočtu, který v současnosti neexistuje, nebo z výnosů privatizace. Vláda momentálně sice s žádnou nepočítá, do budoucna by prý ale mohly jít na burzu aeroholdingy, případně by mohlo dojít k prodeji nemovitostí.

Novinář České televize se zeptal, jaký má smysl splátka státního dluhu ve výši jednoho milionu za situace, kdy prezidentská kancelář požaduje navýšit svůj rozpočet o 35 milionů. Odpovědi na tuto otázku se jak Zeman, tak Babiš vyhnuli.

Oba se v reakci na novinářské dotazy krátce zmínili i o současných problémech na Ministerstvu spravedlnosti. Babiš naznačil, že náramky by se vůbec nemusely zavádět. Původně totiž žil v domnění, že by se státu náklady na jejich pořízení vrátily tím, že vězni by mohli žít na svobodě a stát by tak ušetřil peníze za jejich pobyt v nápravném zařízení. Nyní ale zjistil, že náramky by nosili lidé v podmínce.

Prezident uvedl, že s ministryní spravedlnosti se setká dnes u příležitosti jmenování 17 nových soudců, celou situaci by řešil jednáním se všemi zúčastněnými, tedy s Válkovou, Babišem a premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…