Show na Václaváku: ,,EU? Záchranný člun! Čaputová je světlo na konci tunelu”

17.11.2019 18:02

V moři globalizace máme záchranný člun a tím je Evropská unie. Řekla na Koncertu pro budoucnost, pořádaném na Václavském náměstí spolkem Nerudný fest, novinářka a bývalá komentátorka Rádia Svobodná Evropa Lída Rakušanová. Ve svém projevu se též tvrdě pustila do našeho ekonomického systému a v té souvislosti od ní dostal ránu i bývalý prezident a ekonom Václav Klaus. Ten podle jejích slov propagoval pouze „trh bez přívlastků, kde má prioritu jen absolutní byznys a neviditelná ruka trhu“. Lepší a funkční cestou nežli kapitalismus má být sociální tržní hospodářství. A vzpomenula i na slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou, ta je podle Rakušanové „světlem na konci tunelu“.

Show na Václaváku: ,,EU? Záchranný člun! Čaputová je světlo na konci tunelu”
Foto: Repro YouTube
Popisek: Bývalá komentátorka Rádia Svobodna Evropa Lída Rakušanová

Anketa

Má Tomio Okamura vaši důvěru?

86%
14%
hlasovalo: 31581 lidí
„Je to třicet let a tři týdny, kdy jsem stála po jednadvaceti letech v exilu tady před mikrofonem,“ započala svůj projev před naplněným Václavským náměstím Rakušanová. Vzpomenula právě na dobu svého návratu, kdy varovala, že jsou lidé až příliš optimističtí, a již tenkrát prý říkala, že nechce vidět následnou kocovinu.

V té době se ve svém projevu snažila vysvětlit, že vyhráno nemáme a je na nás, abychom si s tou situací naložili podle svého. Na nikoho se již po pádu komunismu prý nemůžeme vymlouvat.

Následná kocovina však podle jejích slov není nejhorší. Mechanismy demokracie podle Rakušanové stále fungují.

FOTO: Lidé na Václavském náměstí na Koncertu pro budoucnost

A hovořila i o Slovensku. To má být příkladem, že: „Stačí jedny volby, aby se ukázalo světlo na konci tunelu.“ Na mysli měla Rakušanová volbu nové slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

Co ovšem nechválí, je ekonomický systém. Rakušanová by u nás prý radši viděla sociální tržní hospodářství. To je podle ní mnohem funkčnější nežli kapitalismus.

V té souvislosti tvrdě vyplísnila bývalého českého prezidenta a ekonoma Václava Klause. Ten podle jejích slov propagoval pouze „trh bez přívlastků, kde má prioritu jen absolutní byznys a neviditelná ruka trhu“. To mělo zničit živobytí mnoha lidem.

Hrozí nám též podle ní i nástup populismu, který již má vzkvétat i jinde v Evropě.

Podle Rakušanové však existuje ještě naděje a v „moři globalizace máme záchranný člun“. To má být Evropská unie. „To, že ta nevzkvétá, je kvůli tomu, že je taková jako státy, které ji tvoří,“ uvedla.

A závěrem pochválila i včerejší demonstranty na Letné – to má být důkaz naší občanské společnosti a toho, že jsme na dobré cestě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …