Šichtařová: Já to říkala! Covid nezastavíte. Kazí nám to vláda

28.10.2020 10:05

Ekonomka Markéta Šichtařová má za to, že vládní opatření pro boj s koronavirem fungovat nebudou. Onemocnění covid-19 jsme dle ní nenechali na jaře projít populací. A proto si ho mnohem víc ,,užijeme" dnes.

Šichtařová: Já to říkala! Covid nezastavíte. Kazí nám to vláda
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Zatímco premiér Andrej Babiš (ANO) na jaře a v létě do světa hlásal, že Česko je nejlepší ve zvládání koronaviru, Šichtařová už na jaře tvrdila, že jsme první vlnu zvládli jen kvůli tvrdým protiepidemickým opatřením. Díky tomu jsme se také málo promořili. Historické zkušenosti s pandemií španělské chřipky, která proletěla světem před sto lety, ukázaly, že epidemie se vrací ve vlnách. Šichtařová prý na základě toho počítala s tím, že do Česka dorazí vlna druhá a dopadne na Česko tvrději než na země, které se na jaře promořily více.

Anketa

Souhlasíte se zákazem vycházení od 21 do 5?

61%
39%
hlasovalo: 29132 lidí

Jak se ukazuje, k promoření společnosti stejně dojde, jen v jiné vlně, takže vlastně bylo zbytečné chránit se jarním lockdownem. Lidé navíc vydrží jen určitou míru zákazů a příkazů, a už jim dochází trpělivost. Vláda hazarduje s důvěrou občanů. Tak to alespoň vidí Šichtařová.

Stejné je to, podle Šichtařové, s ekonomikou. Čas od času přijde ekonomická krize, řada firem zkrachuje, vznikne tu prostor pro firmy nové... a život jde dál. Vlády se často snaží krizi oddálit, ale podle Šichtařové nemohou uspět – a z onoho očistného hlediska je podle ní lepší, když krize projde společností dříve než později, aby se společnost mohla dříve začít stavět na nohy.

Šichtařová v této souvislosti kritizuje Evropskou unii, která podle ní přichází s ideologickými zelenými plány, jež situaci jen zhorší.

Je to vlastně úplně jednoduché. Nebereme si poučení z historie. Když se lidstvu tisíckrát nepodařilo očurat přírodní zákony, zkoušíme to po tisící prvé v domnění, že teď už víme, jak na to. Že jsme chytřejší než evoluce. Že umíme evoluci a svobodný trh popřít, zregulovat život, a tím ho zlepšit. Neumíme. Nikdy to nebudeme umět. Ani za dalších sto let ne. Vždycky znovu se spálíme,“ napsala Šichtařová na blogu iDNES.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…