Šídlo složil poklonu prezidentu Zemanovi: Pražskou kavárnu vymyslel skvěle

06.11.2015 7:41

Analytik Hospodářských novin Jindřich Šídlo v pátečním vydání deníku konstatuje, že prezident Miloš Zeman a jeho spolupracovníci skvěle pracují s pojmem "pražská kavárna". Ačkoli je to pojem v podstatě nesmyslný, hodně lidí na něj "skočilo". I když on ho vlastně nevymyslel Miloš Zeman, ale expremiér Petr Nečas. V roce 2005 totiž chápal jednu věc.

Šídlo složil poklonu prezidentu Zemanovi: Pražskou kavárnu vymyslel skvěle
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Komentátor Hospodářských novin v pořadu ČT Hyde park

Prezident Miloš Zeman a jeho mluvčí Jiří Ovčáček znovu a znovu mluví o pražské kavárně, aniž by vlastně řekli, koho tím myslí. To je skvělý tah, který má znovu a znovu získávat pozornost pro prezidenta z řad mimopražských voličů.

"Ale stejně je to zvláštní, jak jsme na to všichni Zemanovi a jeho lidem skočili. Udělat z 2 241 171 lidí, kteří v druhém kole prezidentské volby v roce 2013 hlasovali proti Miloši Zemanovi a pro Karla Schwarzenberga, prostě 'pražskou kavárnu' je bez ironie skvělý propagandistický úspěch. Stačí dvě slova," píše Šídlo.

"Pražáci" nejsou v ostatních částech republiky právě populární a mohou si za to do značné míry sami. Termín kavárna pak odkazuje na prostor, kde se povalují intelektuálové, zatímco na ně musí vydělávat vlastníma rukama ti poctiví dělníci.

Šídlo ovšem také připomíná, že pojem pražská kavárna nevymyslel Zeman, ale zřejmě někdejší premiér Petr Nečas v roce 2005. Tomu bylo jasné, že ODS musí oslovit i liberální voliče, kteří dříve volili ODA nebo Unii svobody, pokud chtějí občanští demokraté zvítězit nad tehdy velmi silným premiérem za ČSSD Jiřím Paroubkem. Nečas tehdy tvrdil, že ODS nemusí být pro liberální voliče tou nejlepší variantou, stačí, když budou tou nejméně špatnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…