Šídlo v ČT: V komunálu jde o zametání chodníků a vypsání tendru na to zametání

13.10.2014 22:59

Vyjednávání o koalicích v obcích a městech běží na plné obrátky a jak je vidět na příkladu Olomouce, na politické scéně se probouzí i hněv. Kandidát na primátora Olomouce Antonín Staněk (ČSSD) prozradil, proč se odklonil od ČSSD. Své řekl i naštvaný zastupitel ANO v Praze Patrik Nacher, který zmínil Piráty a Opencard. A hodnocení komunálních voleb uzavřel hlavní analytik Hospodářských novin Jindřich Šídlo.

Šídlo v ČT: V komunálu jde o zametání chodníků a vypsání tendru na to zametání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost, ilustrační foto

V českých a moravských městech a obcích se pomalu rýsují koalice. A hnutí ANO zjišťuje, že vítězství ve volbách samo o sobě nestačí. Ačkoli v Olomouci Babišovo uskupení vyhrálo, končí nakonec v opozici. O tom, co se po komunálních volbách děje, v pondělních Událostech, komentářích České televize hovořili kandidát na primátora Olomouce Antonín Staněk (ČSSD), zvolený zastupitel ANO Patrik Nacher, lídr hnutí Žít Brno, zvolený zastupitel Matěj Hollan a zvolený zastupitel Petr Třešňák (Piráti) z Mariánských Lázních, kde Piráti slaví historický úspěch. Komentář přidali politolog Bohumil Doležal a Jindřich Šídlo z Hospodářských novin.

ANO o nás hovořilo s despektem

V úvodu pořadu zaznělo, že se zástupci ANO v Olomouci chovali poněkud s despektem vůči ČSSD. „S velkým despektem hovořili o naší kandidátce, ale my tam máme celou řadu nových lidí a vůbec jsme to nechápali,“ prohlásil Staněk. A takto by se prý k sobě dva budoucí koaliční partneři chovat neměli. „Já si myslím, že my nemáme většinový systém, takže napřed je třeba dohodnout koalici a pak teprve primátora,“ poznamenal dále s tím, že ANO nejprve o primátora stálo.

„Ještě je třeba říci, že s ANO bychom neměli většinu, takže by bylo třeba hledat dalšího koaličního partnera,“ podotkl. Následně prozradil, že ČSSD diskutovala o další koaliční spolupráci od 16 do 19 hodin, takže není pravdou, že šlo o nějakou rychlou dohodu.

Nacher z ANO to ale viděl jinak. „Já myslím, že v Olomouci je to jasná ukázka toho, proč lidé na tu politiku nadávají,“ podotkl. Podle jeho názoru se zdá, že se na spolupráci mohly některé strany dohodnout už před volbami. Dodal k tomu navíc, že v roce 2010 v Olomouci vyhrála volby ČSSD, ale skončila v opozici. A teď se zachovala podobně.

Piráti by mohli řešit Opencard

Vyjádřil se také k situaci v Praze. „Já bych chtěl razantně odmítnout ten nový výraz pana Kalouska „spoluvítěz“. Vítěz je jen jeden a tím je ANO, TOP 09 je až na druhém místě,“ zdůraznil Nacher s tím, že možnou koalici ANO, Trojkoalice a ČSSD by mohli podpořit Piráti, kteří jsou silní v IT oblasti, takže by se mohli čelem postavit k problémům s Opencard a pro město udělat něco pozitivního.

Na to ve studiu promluvil Pirát Třešňák, který přislíbil, že v Mariánských lázních bude jejich uskupení jednat se všemi zvolenými stranami, nevyjímaje ani KSČM či ODS. „Občané si zvolili alternativu, protože jsme nabídli tváře, které nebyly spojeny s žádnými kauzami z minulosti,“ podotkl Třešnák. V zápětí připustil, že z Pirátů se stala tradiční politická strana, která bude v komunální politice uplatňovat svá témata.

Z Brna-střed bude nejlepší čtvrť v zemi, slíbil Hollan

Své k volbám řekl i Hollan. Jaká je situace v Brně? „Dneska jsme měli jednání s hnutím ANO, lidovci a Zelenými a předpokládáme, že na tomto půdorysu vznikne koalice,“ uvedl Hollan. Odmítá jednání s brněnskou ČSSD a ODS. Nová koalice prý bude transparentní a její působení budou moct zhodnotit voliči v příštích volbách. Odpovídal také na otázku, zda by byli ochotni jednat s ČSSD alespoň v případě, že by ji nevedl Onderka. „Přiznám se, že jsme o tom chvíli uvažovali, ale když jsme viděli, kdo z ČSSD se do zastupitelstva dostal, tak jsme to okamžitě vyloučili,“ zdůraznil Hollan. Žít Brno zvítězilo i v městské části Brno-střed a Hollan hodlá z této městské části udělat nejlepší čtvrť v republice.

Občas se stane, že i Klaus má trochu pravdu

Podle politologa Bohumila Doležala, který také zavítal do studia ČT, ale rozhodně není nejlepší, když se protestní hnutí jako Piráti dostane do politiky a jako nováček si diktuje podmínky, jak by měla vypadat koalice, ale s tím, že oni v ní nebudou, ale požadují takové pozice, aby ji mohli kontrolovat.

„Občas se stane, že i Václav Klaus má trochu pravdu. Ona i ta apolitická oligarchie bude dříve či později politická. Já jsem znepokojen především z toho, že je tu politik, kterému je jedno, jakým směrem se profiluje jeho strana, jen když bude mít všechny nitky v rukou. Toto prolomení cynismu do politiky není dobré.

Komentátor Jindřich Šídlo k povolební situaci poznamenal, že by ANO vlastně mohlo vyhovovat, kdyby zůstalo v opozici, protože by se strana mohla dál profilovat jako ta, která stojí proti tradičním strukturám a chce měnit poměry. „Andrej Babiš sice nedělá nějak závratné výsledky, on se nikde nedostal přes dvacet šest procent, ale on tyto výsledky dokáže dělat v Praze, ale stejně tak v Brně, Ostravě nebo Ústí nad Labem,“ podotkl Šídlo.

V komunální politice navíc podle jeho názoru nejde o rozdělení na levici a pravici, tam jde prý o zametání chodníků a o vypsání tendru na ono zametání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…