Sídlo vlády se otevře veřejnosti

11.03.2017 6:35

Jednací sál a další prostory sídla české vlády v pražské Strakově akademii dnes budou otevřeny pro veřejnost. Součástí dne otevřených dveří bude také přepážka s příležitostným razítkem České pošty, kde bude k dispozici nově vydaná známka připomínající 120 let od slavnostního otevření Strakovy akademie. Zprávu přinesla ČTK.

Sídlo vlády se otevře veřejnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády

Prostory, kde se schází vláda, či tiskový sál a další místa si budou moci lidé prohlédnout od 10:00 do 17:00.

Strakova akademie má pestrou historii. Nese jméno císařského tajného rady, hraběte Jana Petra Straky, který již na počátku 18. století odkázal svůj majetek na vznik nadace pro podporu studia mladých šlechticů ze zchudlých rodů. Díky tomu vznikla později i akademie, vzdělávací ústav pro nemajetné syny českých šlechtických rodin. Otevřena byla roku 1897 a studentům sloužila do roku 1914. Kromě ložnic či studoven měla i kapli, bazén, tělocvičnu, šermírnu nebo vlastní nemocnici.

V době první světové války se pak akademie stala záložní nemocnicí Červeného kříže. Třeba v aule byl tehdy operační sál. Po vzniku Československé republiky a zrušení šlechtických titulů se do budovy nastěhovala ministerstva a státní úřady. Od roku 1921 zde sídlil i Československý svaz studentstva. Až od dubna roku 1939 začala budovu využívat vláda, tehdy protektorátní kabinet. Po druhé světové válce již byla akademie vyhrazena pro potřeby budoucích vlád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…