Šíitské milice v Jemenu se nehodlají podřídit OSN

15.02.2015 16:36

Šíitské milice Húsíů, které se silou zmocnily vlády v jemenské metropoli Saná, nehodlají ustoupit před žádnou hrozbou ze zahraničí. Vyjádřily se tak jen krátce před očekávaným hlasováním Rady bezpečnosti OSN o rezoluci, která má pod hrozbou sankcí vyzvat šíitské rebely, aby se vzdali moci. K situaci v Jemenu se dnes rozhodla brzy sejít i Liga arabských států (LAS).

Šíitské milice v Jemenu se nehodlají podřídit OSN
Foto: OSN
Popisek: OSN

"Jemenský lid neustoupí před žádnou hrozbou. Jemenci jsou v procesu samourčení, nepotřebují žádné zahraniční poručnictví," citovala oficiální jemenská agentura Saba mluvčího vzbouřeneckých Húsíů. Volání na poplach některých jemenských představitelů ohledně odchodu diplomatických misí ze země podle něj vyjadřuje paniku lidí, kteří nesázejí na lid, ale na zahraničí.

Šestice monarchií v Perském zálivu v sobotu vyzvala OSN k přijetí rezoluce schvalující sankce i použití síly

Jemen je zjevně na pokraji ozbrojeného konfliktu, který vyvolali šíité, když obsadili loni v září metropoli Saná a nyní mají v rukou také centrální úřady. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ve čtvrtek řekl, že se Jemen "rozpadá před očima" a hrozí mu občanská válka. V pátek a v sobotu se konala v několika městech shromáždění, jejichž účastníci odsuzovali převzetí moci šíity.

Šestice monarchií v Perském zálivu v sobotu vyzvala OSN k přijetí rezoluce schvalující sankce i použití síly s cílem vyřešit krizi v Jemenu. RB OSN by dnes měla schválit rezoluci, která vyzve šíitské rebely k opuštění obsazených institucí, k propuštění zadržovaných členů řádné vlády a k vyjednávání, informovala agentura AFP s odvoláním na nejmenované diplomaty.

Liga arabských států se sídlem v Káhiře dnes oznámila, že ve středu bude mít mimořádné zasedání k Jemenu. Cílem účastníků je analyzovat situaci. Ministři zahraničí členských zemí poté rozhodnou o případném společném postoji arabských zemí. LAS už dříve označila převzetí moci v Jemenu šíity 6. února za "státní převrat".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…