Šikana, úniky ze spisů, drogový dealer. Debatu kandidátů v Liberci oživila emotivní obhajoba obžalovaného hejtmana

02.09.2016 15:57

Doprava, bezpečnost a hlavně zdravotnictví. To jsou hlavní témata, kterým se budou věnovat všechny strany v Libereckém kraji, jejichž lídři do krajských voleb se sešli na besedě v liberecké knihovně. Poklidnou atmosféru rozproudil až bouřlivější závěr, kdy se někteří aktéři začali trumfovat, kdo je z čeho obviněn. To vyprovokovalo hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu, jenž se docela emotivně vyjádřit ke svému obvinění. „Jsem obviněn z něčeho, co jsem neudělal. Dvacet jedna měsíců mně český stát neumožňuje standardní obhajobu, jaká je běžná v jakémkoliv jiném procesu,“ uvedl s tím, že bude požadovat odškodnění.

Šikana, úniky ze spisů, drogový dealer. Debatu kandidátů v Liberci oživila emotivní obhajoba obžalovaného hejtmana
Foto: Liberecký kraj
Popisek: Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj)

Dlouho si lídři stran do říjnových krajských voleb pozvaní Mladými občany na debatu v liberecké knihovně notovali. Za velký problém považovali zdravotnictví, nedostatek lékařů či zdravotních sester, kterých je ve zdejších nemocnicích nedostatek. I proto, že za humny je Německo, kde mají lepší platy, ale i méně přesčasů. Lídr ČSSD Pavel Svoboda v této souvislosti například navrhoval vzít si příklad z Královéhradeckého kraje a uzavřít se studenty lékařských fakult dohodu o stipendijním programu. „Kraj by jim v době studia pomáhal, oni by se zase zavázali, že po promoci nastoupí do některého krajského zařízení,“ uvedl. Podle hejtmana Martina Půty, lídra Starostů, však žádná krajská zdravotnická koncepce nevyřeší nedostatek zdravotnického personálu. „Financování zdravotnictví nemá kraj v rukou vůbec. Odehrává se prostřednictvím úhradové vyhlášky a Všeobecné zdravotní pojišťovny. V loňském roce se Liberecký kraj dozvěděl o rozhodnutí zrušit interní péči ve Frýdlantu až ve chvíli, kdy to bylo rozhodnuto. Pokud chceme udržet síť nemocnic v kraji, musí dojít k tomu, aby v nich měl nějaký vliv Liberecký kraj,“ vysvětlil. 

Kocumová: Zubní pohotovost by okresy přivítaly

Mluvilo se i o zubařích a jejich pohotovostech. „Zubní pohotovost by byla jistě vítaná pro všechny okresy. Kraj se o to několikrát pokoušel. Bohužel to ale totálně ztroskotává na nezájmu lékařů zubní pohotovosti držet. A to i přesto, že kraj nabízel dva miliony za to, že bude pohotovost držena. Takže s velkými problémy je nyní v Liberci centrálně pro celý kraj,“ upozornila Zuzana Kocumová, lídr Změny. Podobný problém – nedostatek lékařů v některých oblastech – má kraj i s lékaři všeobecně. „Člověk, který je odpovědný za nastavení toho, že budou lékaři i na vesnicích, se jmenuje Němeček. Svatopluk. Ministr zdravotnictví. Bez toho, aniž by lékaři na malých městech byli motivování k tomu, aby  tam zůstali, tak budou odcházet do přirozených regionálních center. Já jsem jako starosta Hrádku vybavoval zubařům ordinace, dávali jsme jim zadarmo byty. Což byla čistá veřejná podpora, což by v tom systému nemělo vůbec figurovat. Tady by měla Všeobecná zdravotní pojišťovna jasně říci, že v Liberci je už zubařů dost a další mají být v menších městech, kde chybí,“ objasnil hejtman Půta. Sociální demokrat Svoboda k tomu však podotkl, že ano – teď za to zodpovídá tři roky Němeček, ale že tento problém je tu už mnohem delší dobu, než je současný ministr zdravotnictví ve funkci, takže část této odpovědnosti připadá i na jeho předchůdce.

Mizivé platy v sociálních službách. Chybějící řemeslníci. Drahá voda

Jen občas zabrousili i na jiné téma. Zuzana Kocumová poukázala na tristní úroveň platů v sociálních službách. „Jsou často pod životním minimem. Je těžké sehnat zaměstnance do těchto oborů. Jsme připraveni i z krajských peněz zafinancovat výši platů, aby se lidem vyplatilo pracovat a nezůstávat na dávkách,“ vysvětlila. Lídr ODS, starosta Frýdlantu v Čechách Dan Ramzer upozornil na stav středního a učňovského školství. „Proč si někteří podnikatelé, třeba Dalibor Dědek v Jablonci, chtějí otevírat svoji vlastní školu? Na úbytě je zemědělské školství, nejsou nástrojáři, textiláci, lidé, kteří by opravdu pracovali. A řemeslo umírá. Přitom tady má dlouhou tradici. Chybí nám truhláři, tesaři, zedníci, obkladači, pokrývači. Musíme se tím zabývat,“ konstatoval.

Martina Teplá z hnutí ANO zase uvedla, že chtějí podpořit stavbu dětského hospice. O vodě mluvil lídr TOP 09 František Gábor. Ta se od listopadu 1989 neustále zdražuje. Kubík vody vzrostl z osmdesáti haléřů (za vodné a stočné) až přes sto korun. Podle vodárenských odborníků je jednou z příčin fakt, že se vodárny (respektive jejich výrazná část) prodaly za nevýhodných podmínek do rukou zahraničních koncernů. Takže zisky odtékají do zahraničí a investice do infrastruktury jsou nedostatečné. „Kraj je dostatečně finančně silný, aby mohl podpořit města a obce při vyjednávání, až vyprší smlouva o provozování vodovodů a kanalizací (2019 až 2020). Abychom do budoucna zamezili dalšímu zdražování pitné vody,“ sdělil.

Gábor: Chtěl bych podpořit naše aktivní zálohy

Aktéři debaty se shodli na tom, že krajské volby nebudou o migrační krizi. I když téma bezpečnosti se objevilo. Nejvíce o něm mluvil ve svém programu právě František Gábor, bývalý voják, který prošel operací Pouštní bouře v roce 1991 a před pár dny s kolegy zorganizoval v libereckém Vesci vzpomínkovou bitvu, na kterou přijel i kuvajtský velvyslanec. „Je smutným faktem, že téma bezpečnosti je u nás stále aktuálnější. Chtěl bych náš kraj připravit na případná budoucí nebezpečí. Jako nejjednodušší cestu vidím oslovit – a už jsem to konzultoval s panem velvyslancem – stát Izrael a pokusil bych se převzít do našeho kraje bezpečnostní standardy. Aby naši městští i obecní strážníci věděli, jakým způsobem se chovat v krizových situacích,“ sdělil.

„Dále bych chtěl podpořit naše aktivní zálohy. Myslím, že by si zasloužili kvalitnější výstroj a vybavení,“ konstatoval. S postojem přítomných lídrů k migraci nesouhlasil dosluhující dlouholetý liberecký senátor, jeden čas i předseda Senátu, nyní jeho místopředseda Přemysl Sobotka (ODS). „Myslím, že to téma migrace jste zlehčili. Což mě mrzí, protože to nebezpečí je. A jestli si to kraj nebude uvědomovat, že tady máme hranice, pak je to chyba,“ upozornil.

Obvinění Nečesaného a Půty a dvojí metr

Přemysl Sobotka se zeptal Zuzany Kocumové, která byla dva roky náměstkyní pro zdravotnictví, než byla odvolaná, co za tu dobu dokázala. Kocumová mezi jiným zmínila, že se podařilo odvolat politiky z vedení liberecké krajské nemocnice, bývalého ředitele Jiřího Veselku a jeho náměstka Jiřího Kittnera. Ten byl předtím dlouho libereckým primátorem za ODS. A na závěrečnou přestřelku bylo zaděláno. Naštěstí jen slovní. Její slova se nelíbila v první řadě mezi diváky sedícímu primátorovi Jablonce Petru Beitlovi. „Říkala jste, že jste vyměnili politiky, pana Kittnera a pana Veselku. A nahradili jste je panem Nečesaným, který má své problémy v trestním řízení. Můžete vysvětlil toto spojení?“ zeptal se. Pro připomenutí – současný ředitel liberecké krajské nemocnice Luděk Nečesaný byl v červnu 2015 obviněn z braní úplatku. Bylo to již v době, kdy srdnatě bojoval za svého syna Lukáše souzeného za pokus o vraždu kadeřnice a silně přitom kritizoval práci policie. Po obvinění nabídl rezignaci, nicméně ve funkci ho podržela dozorčí rada nemocnice. „Ve výběrovém řízení, u kterého jsem nebyla, vyhrál pan Nečesaný zcela jednoznačně,“ vysvětlila Kocumová.

Podle Beitla je to však od Změny pokrytecké a neměří stejným metrem. A upozornil na kritiku Změny vůči hejtmanovi Martinu Půtovi, který je obviněn z korupce. „Z mého pohledu jsou tam výrazné rozdíly. U pana ředitele Nečesaného máme dvě verze příběhu. Jednu tu jeho a druhou, kterou podávají ti, kteří nechtějí, aby byl v čele krajské nemocnice, anebo policie. Jsou to příběhy, u kterých můžu těžko posoudit, kde pravda je. Kdyby byly u případu pana Nečesaného takové odposlechy jako v případě hejtmana Půty, tak bych neváhala a svůj hlas pro jeho setrvání ve funkci bych nedala. A u politiků by měla být určitá etická rovina více ceněna než třeba u manažerů. Manažerská činnost je z velké části o tom, jak zvládáte svoji odbornou funkci. Když to přeženu, když půjdete k zubařovi, tak mě bude především zajímat, jak mi vyvrtá zuby, než řešit, jak to má doma či jaké má majetkové poměry a hypotéky,“ uvedla Kocumová.

Ničeho špatného jsem se nedopustil. Jsem obviněn z něčeho, co jsem neudělal

Ke svému případu se pak vyjádřil i hejtman Martin Půta. A to poměrně razantně. „Kandiduji, protože jsem přesvědčen,  že jsem se nedopustil ničeho špatného. Jsem obviněn z něčeho, co jsem neudělal. Tady unikají informace ze spisu a lidé spojení se Změnou, ještě než jsem byl obviněn, nosili tyto informace mým náměstkům. Velice se těším k nezávislému soudu, u kterého budou tito lidé vypovídat. 21 měsíců mně český stát neumožňuje standardní obhajobu, jaká je běžná v jakémkoliv jiném procesu. Jsem připraven své jméno u nezávislého soudu očistit. A také budu po tomto státu požadovat odškodnění nejen za své dobré jméno, ale i své rodiny. A za dobré jméno všech, kteří se mnou spolupracují. Kampaň, která se vede 21 měsíců proti mé osobě – stačí si otevřít údajně nezávislý server Náš Liberec financovaný z našich peněz – tak když čtete každý článek, tak už od začátku víte, jak dopadne. Naposledy před třemi dny jsem se dozvěděl, že jsem spojen s drogovým dealerem,“ upozornil.

Dan Ramzer k tomu konstatoval, že bychom měli ve všech případech ctít presumci neviny. Zuzana Kocumová oponovala, že by za hejtmanových případem stála Změna jako lokální uskupení s tím, že neovládá ani policii, ani státní zastupitelství. A původně dlouho poklidná debata se nachýlila k závěru a návštěvníci, mezi nimiž i mezi diváky výrazně převažovali politici, se odebrali k odchodu na jiná, teď už čistě soukromá debatní místa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…