Šikovný pan Pokorný. Noviny odhalují osobu, která je prý ještě důležitější než kdysi Marek Dalík

20.11.2015 9:58

Redaktor MF Dnes Marek Přibil se ve svém kometáři věnuje právníkovi a příteli premiéra Bohuslava Sobotky Radku Pokornému.

Šikovný pan Pokorný. Noviny odhalují osobu, která je prý ještě důležitější než kdysi Marek Dalík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Ti, kteří volili ČSSD ze skepse nad správou země pod kuratelou ODS, dosáhli jen toho, že duo Topolánek–Dalík nahradil dravější a sofistikovanější tandem Sobotka–Pokorný,“ poznamenává Přibil. Dále se věnuje prohrané arbitráži Českých drah se Škodou Transportation, za kterou právě Pokorný stojí – je totiž právník Škody Transportation a také místopředseda rozhodčího soudu, u kterého se arbitráže konají.

„Jestliže v letech 2006 až 2009 ovládal Česko ministerský předseda Mirek Topolánek ve dvojici s lobbistou Markem Dalíkem a platila-li tehdy průpovídka šéfa ODS ‚Marku, s tebou stojím a padám,‘ tak na tandem premiéra Bohuslava Sobotky a nenápadného Radka Pokorného to teď sedí dvojnásob,“ konstatuje Přibil. A následně se věnuje historii vazeb mezi Sobotkou a Pokorným. A že to není známost krátkodobá, ukazuje to, že se přátelí od gymnázia. Sobotka u Pokorného pracuje v advokátní kanceláři od roku 1999 do roku 2001, pak se stává ministrem financí.

„A počíná éra sporných privatizací, v souvislosti s kterými často zaznívá nejen Sobotkovo jméno, ale i jméno jeho známého,“ píše Přibil a vzpomíná například na kauzu Mostecké uhelné společnosti.

„Pokorný jako advokát pracuje pro Antonína Koláčka, který se podílel na privatizaci této společnosti. Koláček z důlního podniku vyvede na sedm miliard do spřátelených firem, zvláště investiční skupiny Appian Group. Tehdejší ministr financí Sobotka o rozkrytí podezřelého převodu neusiluje a Koláček a spol. jsou o mnoho let později ve Švýcarsku zatím nepravomocně odsouzeni za podvod. Téže skupině odprodal Sobotka i Škodu Holding (dnes Škoda Transportation), již zastupuje opět Pokorný,“ analyzuje Přibil. A neopomíná ani prodej dolů Sokolovské uhelné či prodej akcií OKD společnosti Karbon Invest, kde pak následně dochází k podezření ze střetu zájmů.

„Další podezření ze střetu zájmů vyvolává Pokorného angažmá ve sporech kolem dálnice D47, v nichž jeho právní kancelář vystupuje proti státu a zastupuje společnost Eurovia. Pokorný je přitom i místopředsedou rozhodčího soudu, kde spory probíhají,“ uzavírá Pokorný s tím, že jde o miliardový byznys a Dalíkovy „kejkle“ proti tomu byly dětskou hrou na vojáčky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…