Šílenství. Marian Kechlibar pořádně naložil Milionu chvilek. A posvítil si na hrozbu pro Česko

31.12.2019 11:27

U konzervativního youtubera zabývajícího se politickým děním Ondřeje Tesárka alias Bratříčka se přišel o své názory podělit i politický komentátor, matematik a autor blogu kechlibar.net Marian Kechlibar. Vysvětloval, jak naše společnost nakládá s čísly a daty, co je nebezpečné prosazovat s poukazováním na ekologii či v čem je největší slabost naší ekonomiky. Nešetřil ani demonstranty ze spolku Milion chvilek pro demokracii. Jejich tažení proti premiérovi Andreji Babišovi se mu již jeví neúčinné až kontraproduktivní. „Šílenství je dělat pořád tu stejnou věc,“ řekl.

Šílenství. Marian Kechlibar pořádně naložil Milionu chvilek. A posvítil si na hrozbu pro Česko
Foto: Archiv MK
Popisek: Matematik a publicista Marian Kechlibar

Anketa

Prospěl spolek Milion chvilek pro demokracii České republice?

7%
93%
hlasovalo: 62899 lidí
Kechlibar se dotkl tématu zablokování Bratříčka na sociální síti Facebook a v té souvislosti bilancoval: „Moderní civilizace má největší úkol, ne nějakou atomovou bombu a tak dále, ale zvládnout sociální sítě. Kralují tam ti nejukřičenější jedinci, čím větší hysterik, tím více se to šíří,“ dodal s tím, že takto nelze dlouhodobě řídit společnost.

Dále Tesárek nadhodil problém zacházení s čísly. Kechlibar poukázal, že určité číslo ukazuje pouze okamžitý stav, a ne trendy, a že kvůli tomu dochází k manipulacím. „Takhle manipulovalo s účetnictvím Řecko,“ zmiňoval. Problém s aplikací čísel podle něj je téměř všude ve vědě, a to i v medicíně.

Ohledně „zeleného údělu“ poukázal na jednotlivé výdobytky, jež jsou v rámci tohoto zeleného tažení prosazovány. Zmínil, že elektromotory jsou úžasné, mají ovšem problém, jak se do nich elektřina dostává. „Problém jsou ty baterie, jak tu energii uskladnit,“ vyčetl a dodává, že toto „ti lidé nechtějí slyšet“. Recyklace baterií je obtížná stejně jako jejich výroba, která je ekologickým problémem. Kapacita také vzhledem k délce účinnosti elektrobaterií je prý „nic moc“. „Ta celková stopa je docela drastická,“ upozornil, že výroba dopravních prostředků s elektromotorem může být ve výsledku velkou ranou pro životní prostředí.

Celý rozhovor můžete zhlédnout zde:

Na tento výčet zareagoval Tesárek slovy otce klimatické aktivistky Grety Thunbergové Svante Thunberga, že v budoucnosti nebudeme moci vlastnit auta.

Kechlibar přidal poznatek z Nizozemska, kde mají velké problémy s cenami nemovitostí, na které se vláda jala reagovat masivní výstavbou bytových jednotek. Plán však rychle zkrachoval, jelikož zároveň tamní vláda omezila množství exhalace oxidu dusíku, který stavební stroje vypouštějí.

„Vymyká se to mému racionálnímu pojetí světa,“ vzkázal Kechlibar k současnému ekologickému aktivismu.

Za velkou chybu označuje komentátor i tažení proti jaderným elektrárnám. Nevěří, že vydrží ekologické označení jaderné energie, které v Evropské unii vyjednal český premiér Andrej Babiš. Jaderná energetika dle něj má až příliš mnoho nepřátel. „To je, jako byste přišel někam do mešity a řekl, odpadl jsem od islámu a snědl jsem prase!“ glosoval Kechlibar. Současné jaderné elektrárny jsou podle jeho slov bezpečné a dlouhodobě schopné provozu. Tvrdil, že není problém, aby jederné bloky vyráběly elektřinu i přes osmdesát let.

Dále se řešilo i porovnání německého Bundeswehru a ozbrojených sil Izraele. Kechlibar se dotkl nepříjemného porovnání pro Němce s tím, že náklady na zbrojení obou zemí jsou v úplně jiných řádech. Zatímco však Izraelci šetří, Němci mají sice drahou techniku, nemyslí však už například na náhradní díly a jejich technika je často ve stavu boje neschopném.

K ekonomickým tématům Kechlibar uvedl, že se obává navázání našeho průmyslu ve velké míře na automobilový. Nikdo dle něj neřeší strategické ohrožení, které může nastat, když vlivem nástupu elektromobilů dopadne automobilový průmysl u nás jako v minulosti cukrovarnictví.

K eurozóně sčítal, jak se společná měna podepsala na jednotlivých státech. Řekl, že dříve bylo nemyslitelné, aby se Italové vydali za prací do Prahy, což se dnes začíná dít. Nevydělal ani náš západní soused. Německo prý těžilo z eura jen u průmyslu, celkově však nikoli. Jižní křídlo Evropy je podle něj zdecimované a postižené ekonomiky se stále neuzdravují.

Řeč přišla i na premiéra Andreje Babiše. Dle Kechlibara je zajímavé, že se v Česku nějaký politik těší oblibě veřejnosti až tak dlouho. Označil to za nevídanou věc. A dotkl se i demonstrantů ze spolku Milion chvilek pro demokracii. Jejich protesty jsou podle něj v řeči preferencí neproduktivní, až kontraproduktivní. Souhlasil s názorem Tesárka, že se demonstrantům nedaří hlavně kvůli neustále stejným tématům, která na podporovatele Babiše už nemají vliv. „Šílenství je dělat pořád tu stejnou věc,“ přisadil si Kechlibar k tomu, že Milion chvilek tlačí pořád na to samé.

A dodal: „Faktem je, že kmenovému voliči Babiše nevadí, že je Čapí hnízdo, že čerpá, EET – to možná tleská, že je to estébák, to je jim jedno… To i kdybyste zdůraznili stokrát, tak to je, jako by člověk říkal, ten chlap měří  175.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …