Útok na obchoďák v Mnichově, až patnáct postřílených. Vše pro vás sledujeme

22.07.2016 19:12

V jednom z nákupních center bavorské metropole – v Mnichově – došlo ke střelbě. Informuje o tom britská BBC. V pohotovosti je kvůli tomu i Policie České republiky. Občany o tom informoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek konstatoval, že žijeme ve velmi nebezpečném světě. V Mnichově jsou v ulicích všichni dostupní policisté a po útočníkovi či útočnících pátrají.

Útok na obchoďák v Mnichově, až patnáct postřílených. Vše pro vás sledujeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Po nedávných útocích žadatele o azyl v jednom z německých vlaků byla policie našich západních sousedů v pohotovosti. Hrozilo totiž, že se útoky mohou opakovat. A hrozivé varování se podle všeho naplnilo. V jednom z mnichovských nákupních center – Olympia Einkaufszentrum – došlo ke střelbě. Strážci pořádku okamžitě vyrazili do akce.

Celou zprávu naleznete zde

O situaci prozatím není k dispozici mnoho informací, ale podle deníku Süddeutsche Zeitung bylo zabito několik lidí. List Münchner Abendzeitung posléze uvedl, že mrtvých má být dokonce patnáct. Podle některých zdrojů se střelba poprvé ozvala v provozovně řetězce McDonalds, tu poté potvrdila i policie. Policie celou oblast neprodyšně uzavřela, nad nákupním centrem létá vrtulník. Podle dosavadních informací je však útočník jen jeden.

Údaje o počtu mrtvých se rozcházejí. Německá policie zůstala u prohlášení, že jich bylo jen několik. Další média píší o jednom mrtvém, deseti mrtvých a dokonce o patnácti mrtvých. České čtenáře o tom informuje server Novinky.cz. List Münchner Abendzeitung tvrdí, že je v oblasti zastaveno metro a pravděpodobný útočník je na útěku.

Policie podniká rozsáhlou operaci a podle informací serveru iDnes.cz žádá občany, aby zůstali doma a nesdíleli na sociálních sítích informace o pohybech policistů, neboť tak prozrazují útočníkovi či dokonce více útočníkům taktiku zásahu bezpečnostních složek. I krátce před osmou hodinou policie tvrdí, že útočník či útočníci nejsou přesně známí a žádají obyvatele, aby nadále zůstávali ve svých domovech.

Podle informací serveru britského deníku The Guardian potvrdilo německé ministerstvo vnitra prozatím tři zabité osoby. Dosud ovšem není zcela jasné ani to, zda ke střelbě došlo jen v nákupním centru, nebo na více místech v bavorské metropoli. Útočník či útočníci mohli např. použít zbraň při útěku přes město, ale prozatím se jedná jen o spekulace. Policejní mluvčí podle informací serveru iDnes.cz oznámila, že první výstřely zazněly v Olympia Einkaufszentru v McDonald’s.

V pohotovosti je prý i česká policie a české tajné služby. „Liší se informace o způsobu provedení útoku, liší se počty obětí. Ta informace je velmi nepřehledná. Česká policie přesto posiluje výkon služby a dohodli jsme se, že je zapotřebí posílit službu na česko-německém pomezí, kdyby se některý z útočníků rozhodl přejít do České republiky. Ale zdůrazňuji, že o tomto žádné informace nemáme. Tato pravděpodobnost je velmi velmi malá,“ uklidňoval v přímém přenosu České televize diváky ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Teprve na základě dalších informací se může premiér Bohuslav Sobotka rozhodnout, zda uzná za nezbytné svolání Bezpečnostní rady státu. „My jsme připraveni udělat maximum pro bezpečnost občanů České republiky. Žádné informace o jejich bezprostředním ohrožení nemáme,“ uzavřel své telefonické vystoupení ve veřejnoprávní televizi člen vlády.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek taktéž z ČSSD na sociální síti Twitter poznamenal, že žijeme ve velmi nebezpečném světě. „Barbarský útok v Mnichově znovu potvrzuje, v jak nebezpečném světě žijeme. Soucítím s našimi bavorskými sousedy,“ vyjádřil účast německým občanům šéf české diplomacie.

Roman Váňa (ČSSD) z pozice předsedy sněmovního Výboru pro bezpečnost připomněl, že podle odborníků je jen otázkou času, kdy v Česku dojde k nějakému takovému útoku. „Musíme si otevřeně říci, že takovému typu útoku v podstatě nelze zabránit," řekl jasně host. Pokud by si nějaký útočník vzal do hlavy, že zaútočí na nemocnici, kavárnu, či jiný tzv. měkký cíl, prakticky mu v tom nelze zabránit. Je to možné snad jen za cenu uzavření všech těchto objektů.

Ing. Roman Váňa

  • SOCDEM
  • Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD

Krátce před jednadvacátou hodinou policie s konečnou platností oznámila, že v Mnichově došlo k teroristickému útoku. Informuje o tom server BR24.de.

Před půlnocí již bylo jasné, že zabitých osob je bohužel víc než šest, za útok tím nejcennějším, co měli – tedy životem – mohlo zaplatit až devět lidí. Mrtvý může být i jeden z útočníků. Policie po útočnících dál pátrá. Podle informací serveru iDnes.cz dorazila po desáté hodině večer přímo do Mnichova elitní jednotka GSG9. Veřejná doprava ve městě podle dostupných informací dál stojí. V reakci na situaci v bavorské metropoli zpřísnila bezpečnostní opatření i další německá velkoměsta.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière byl v okamžiku útoku na cestě na dovolenou do Spojených států, ale vzhledem k hrozivé situaci dovolenou okamžitě přerušil a vrací se do vlasti. Ze zahraničí zaznívají projevy účasti Mnichovanům. Lítost nad tímto hrůzným činem vyjádřil nový britský ministr zahraničí Boris Johnson. Končící americký prezident Barack Obama doplnil, že Američané poskytnou Němcům všechnu nezbytnou podporu. Jeho slova přinesla agentura Reuters.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…