Silná dohra superdebaty v ČT: Exhibice Václava Moravce, regionální témata by neuměl. Nepozvaní lídři odsunuti do bizarního pořadu...

07.10.2016 13:50

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ „Je to takové mlácení slámy. Daleko lepší by bylo, kdyby se debaty konaly v těch krajských městech. Udělal bych prostě kotel. Ať jdou mezi lidi," navrhoval k pořadům ČT věnovaným krajským volbám mediální expert Jiří Mikeš. Petru Žantovskému vadí, že Česká televize ignoruje malé strany a hnutí na úkor těch velkých. „Když Českou televizi platí všichni, tak by všichni měli mít právo tam rovnocenně vystoupit,“ domníval se. Navrhuje vypracování nějakého moderního formátu, který by reflektoval realitu v celé společnosti, regionech i krajích. „Aby by to bylo objektivnější,“ doplnil.

Silná dohra superdebaty v ČT: Exhibice Václava Moravce, regionální témata by neuměl. Nepozvaní lídři odsunuti do bizarního pořadu...
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Moderátor Václav Moravec

Na závěrečné superdebatě před krajskými (a senátními) volbami se v Kongresovém centru a na obrazovkách České televize ve čtvrtek večer představili lídři největších stran a hnutí. Přítomen byl tedy premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), vicepremiéři Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), i opoziční lídři Petr Fiala (ODS), Miroslav Kalousek (TOP 09), Petr Gazdík (STAN), Vojtěch Filip (KSČM), Tomio Okamura (SPD), Ivan Bartoš (Pirátská strana) a Matěj Stropnický (SZ). Nikdo z nich však v krajských a senátních volbách nekandiduje. Je to správné? V odpovědi na tuto otázku se lišily názory ParlamentnímiListy.cz oslovených dvou mediálních expertů. Jiřímu Mikešovi to nevadilo. „Jsou to hlavy stran a hnutí. Oni by měli dávat směr kandidátům. Proč ne,“ uvedl.

Jinak na věc pohlížel Petr Žantovský. „Tohle je velice správně položená otázka. Jen to ukazuje, že jsme společně akceptovali fakt, že krajské volby vlastně nejsou volbami krajskými. Jsou to partajní volby, kde se hrají celostátní témata – jako je migrace, Evropská unie a další celostátní témata. Ta krajská ustupují do pozadí. A tudíž i krajští politici,“ sdělil. Co nám předvádějí předsedové politických stran, je dle něj obecně bída s nouzí. „Když se ještě začnou míchat do regionální politiky a regionálních témat, tak jako by zároveň říkali, že nás regionální témata vlastně nezajímají. Pro nás je to jenom další přetlačovaná na celostátní úrovni. A to je velmi špatně,“ ohodnotil. Co se týče témat, to ale dle něj není žádná česká specifika. „Podívejte na nedávné regionální volby ve Francii, kdy se také hrála celostátní témata, migrace. Proto byla mnohde úspěšná Marine Le Penová,“ upozornil Žantovský pro ParlamentníListy.cz.

Není rovnoprávnost. Co chudáci představitelé malých stran?

Ani v další otázce ohledně toho, že do debaty jsou zváni předsedové nejsilnějších stran na základě průzkumů zadaných ČT, se mediální experti neshodli. Méně kritický byl opět Jiří Mikeš. „Nevidím na tom jako koncesionář nic špatného. Aspoň je nějaký průzkum oblíbenosti. Koncesionář by měl vidět, jaká je situace na politickém trhu. Podle mě je to v pořádku,“ konstatoval. Podle Žantovského je ale otázka, co chudáci představitelé těch stran, co propadnou sítem a do debat a tedy i do televize se nedostanou. „Zástupci malých mimoparlamentních stran jsou v České televizi odsunuti do naprosto bizarního pořadu Politické spektrum, kterému vládne pan Kučera. Jinak celkem fundovaný novinář. V tomto formátu je jak nahý v trní. Neustále tam podstrkává svoje názory a zkouší lídry malých stran z podle svého gusta vybraných věcí. Myslím, že je to nedůstojné. Máme přeci nějakou rovnoprávnost. Když Českou televizi platí všichni, tak by všichni měli právo tam rovnocenně vystoupit,“ domnívá se.

A upozornil, že na regionální úrovni může být mnohem významnější a smysluplnější nějaké místní uskupení, než velká celostátní strana. „Vidíme to na lokální úrovni, kde jsou mnohde starostové z místních kruhů, kteří nejsou stranicky identifikováni. A i když jsou třeba členy nějaké strany, není to v jejich politice nijak důležité. Jsou voleni právě proto, že je lidé znají a mají vůči nim důvěru. Protože jsou to lidé, kteří žijí v regionu a chtějí pro něj něco udělat,“ uvedl. Tohle Česká televize podle něj ignoruje, protože to není mediálně sexy. „Aby se tam promenovali místní politikové s místními tématy. Co by se jich pan Moravec asi zeptal? Neuměl by to, protože se pohybuje neustále ve společnosti politických elit, které má každý týden ve svém pořadu. Tam je jako ryba ve vodě. Ale informačně je to bezcenné. Je jedno, jestli se tam vyjadřuje Sobotka, Kalousek, Babiš. Je to nesmysl, úplně zbytečný pořad. Volič si podle něj vůbec neudělá představu o tom, co která strana znamená pro jeho kraj. Bavíme-li se o krajských volbách, tak to je snad klíčové,“ upozornil dále pro ParlamentníListy.cz Žantovský. „To není debata, ale exhibice pana Moravce, který si jako stafáž přibírá předsedy stran. Ti mu na to ochotně kývnou, protože je to pro ně medializace. Je to jenom hra na svobodu a demokracii a mediální odpovědnost. Nic jiného to není,“ doplnil.


(ReproFoto: ČT)

Je to mlácení prázdné slámy

Krajské debaty podle Jiřího Mikeše asi nikoho nepřekvapí. „Je to takové mlácení slámy. Daleko lepší by bylo, kdyby se debaty konaly v těch krajských městech. Třeba na zimních stadionech. Udělal bych prostě kotel. Takhle je to takové uhlazené. Ať jdou mezi lidi,“ navrhoval. Žantovskému vadí, že Česká televize ignoruje malé strany a hnutí ve prospěch těch velkých. „Zkresluje to tu debatu. Co si má volič odnést z debaty, kde nejsou přítomni všichni kandidující. No nic. Dozví se zvýhodněně názory těch, co jsou podle nějakých průzkumů ti silnější. Což ale není zárukou, že jsou pozitivnější pro ten konkrétní region a nebo chtějí realizovat lepší věci než ti ostatní,“ řekl. 

Je to dle jeho mínění celé špatně a Česká televize by se měla těchto forem pořadu vzdát, stejně jako by měla zrušit Otázky Václava Moravce. „Je to konzervativní přežitek z časů polistopadových, kdy jsme byli všichni takto politizováni a viseli jsme na rtech elitním politikům a čekali, co z nich vypadne moudrého. Dnes už jsme někde jinde, aby nám radil nějaký potentát či pan Moravec. Česká televize by se měla zamyslet nad vypracováním nějakého moderního formátu, který by reflektoval realitu v celé společnosti, regionech i krajích. Aby to bylo objektivnější. Takhle je to velmi neobjektivní,“ uzavřel Petr Žantovský.

Ordinace převálcovala všechno a všechny

Zajímavý je pohled na sledovanost. Za celý den se 6. října dívalo na Českou televizi 22 procent diváků. Zhruba stejně i na Primu, nejvíce zaujala Nova s 34,59 procenty. V čase, kdy byla vysílána Superdebata, ČT sledovalo 20,37 procent diváků. Opět obdobně jako Primu, kde proběhl v tom čase seriál z lékařského prostředí Dr. Dokonalý. Zvítězila Nova se 44,99 procenty. Ta ovšem dávala populární šestistýčtyřicátýsedmý díl populárního seriálu Ordinace v růžově zahradě. Což je těžká konkurence pro jakýkoliv jiný pořad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…