Silná káva: Odtajněny další dokumenty o 11. září

20.07.2016 10:45

Bílý dům zveřejnil osmadvacet stránek zprávy, které byly součástí vyšetřování zveřejněného ve zprávě amerického Kongresu v roce 2002 a týkají se zapojení Saúdské Arábie do teroristického útoku z 11. září 2001. Po celých čtrnáct let přitom byla právě tato pasáž držena v utajení.

Silná káva: Odtajněny další dokumenty o 11. září
Foto: YouTube.com
Popisek: Útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001

Podle politologa A. J. Caschetty se dalo očekávat, že mainstreamová média typu Time, al-Arabíja, NBC či zpravodajská agentura AP budou tvrdit, že část nově zveřejněné zprávy žádné důkazy o napojení teroristů na Saúdskou Arábii nepřináší. „Je tomu však přesně naopak. Jak správně uvádí politický komentátor a investigativec Paul Sperry, ukazuje se nyní, že únosci byli ve spojení se saúdskými diplomaty a špiony,“ píše Caschetta.

Za potvrzení spoluviny Saúdské Arábie na teroristických útocích z 11. září považuje zveřejněné stránky zprávy také demokratický senátor Richard Blumenthal. „Zpráva přesně popisuje vazbu teroristů na Saúdskou Arábii. Saúdové jim posílali peníze a snažili se hatit práci amerických vyšetřovatelů. Máme nyní dostatek důkazů na to, abychom byli skutečně velmi znepokojeni,“ prohlásil demokratický senátor.

Celý text v angličtině je ZDE.

Caschetta považuje za přinejmenším zarážející, proč se rozhodl Obama zveřejnit vše právě nyní, jen pár měsíců před koncem svého druhého prezidentského období. „Obama jistě tuší, co tento krok může způsobit. Proti Saúdské Arábii se zvedne mezi americkými voliči bouře nevole a cokoli, co sníží reputaci Saúdů, naopak pomůže Íránu,“ uvažuje Caschetta s tím, že napojení patnácti únosců zapojených do útoku na „Dvojčata“ bylo nejhůře střeženým veřejným tajemstvím ve Washingtonu.

„Málokdo ale čekal, že stopy podezření povedou až k princi Bandarovi, synovcovi bývalého i současného saúdského krále, který působil jako velvyslanec své země ve Spojených státech mezi lety 1983 až 2005. Bandar zajišťoval podporu pro dva únosce. Ze zprávy navíc vyplývá, že do akce byli zapojeni také nejméně tři saúdští zpravodajci, kteří fungovali jako zprostředkovatelé. Jeden z nich, Osama Bassman, a jeho manželka dostávali každý měsíc peníze přímo od manželky Bandara,“ uvádí Caschetta.

Jen těžko se podle Caschetty Obama odhodlal nezabránit zveřejnění zprávy z důvodu větší transparentnosti. „Vzhledem k tomu, že váhal sedm let, tak to asi nebude tento důvod. Mnozí také poukazují na to, že důvodem byla snaha zahýbat trochu saúdskou politikou či poštvat Saúdy a Íránce proti sobě. Obama tím však chtěl spíš vyšperkovat své diplomatické „úspěchy“ s Íránem. Každopádně je jisté, že vztahy se Saúdskou Arábií již nikdy nebudou jako dřív, uzavírá Caschetta svůj text publikovaný americkým think-tankem Gatestone Institute. 

reklama

autor: pro

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …