Silný čaj i na Brity. Macron a Tusk si oddychli, brexit dostal další čas „na rozmyšlenou“

11.04.2019 10:52 | Zprávy

Brexit se odkládá do podzimu. Jak píše britský Guardian, Británie zůstane v Unii do 31. října s možností vystoupit dříve, pokud se v britské dolní komoře parlamentu podaří získat většinu pro dohodu s EU o budoucím uspořádání věcí. Donald Tusk vyzývá Brity, že jim to dává čas si Brexit rozmyslet, Emmanuel Macron zase chce tlačit na to, aby vystupující Británie nepodrývala „evropský projekt“.

Silný čaj i na Brity. Macron a Tusk si oddychli, brexit dostal další čas „na rozmyšlenou“
Foto: literarky.cz
Popisek: Kancléřka Merkelová a prezident Macron

Představitelé EU se o tématu přeli dlouhých 6 hodin a informoval o něm předseda Evropské rady Donald Tusk: „Toto prodloužení je flexibilní, jak jsem čekal, a o něco kratší, než jsem předpokládal, ale pořád dostatečné na to, aby bylo možné nalézt co nejlepší řešení.“ A Britům vzkázal, aby tento čas nepromarnili.

EU prý také na červen plánuje summit, kde by se mělo zhodnotit chování Velké Británie poté, co francouzský prezident Macron vydal varování, že by se mělo dávat pozor, aby „zdivočelá“ Británie evropský projekt nepodrývala. Theresa Mayová dle Guardianu nechtěla odpovídat na otázky ohledně svého vedení, když dříve slibovala, že nepřijme žádné prodloužení delší jak do 30. června, a trvala na tom, že Británie může odejít do 22. května, jen kdyby parlament schválil její dohodu. Obvinila poslance, že to jsou oni, kdo nesou vinu za to, že Brexit ještě není hotová věc, a dodala, že ona už pro opuštění Unie hlasovala třikrát. Emmanuel Macron chce údajně vyvíjet na Británii tlak, aby v době prodloužení jednala „v duchu upřímné spolupráce“, potom, co někteří stoupenci Brexitu navrhovali, že by země mohla rozvracet EU zevnitř.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…