Silvestr je ve Francii ve znamení silného nasazení bezpečnostních složek. Jen v Paříži budou dva tisíce vojáků

31.12.2015 13:46

Silvestrovské a novoroční oslavy ve Francii, zvlášť v Paříži budou probíhat za bezpříkladné mobilizace bezpečnostních sil. Vyžaduje si to vyhlášený výjimečný stav a obavy z dalších teroristických útoků, uvedla místní média. V oblasti metropole bude rozmístěno 11 000 mužů, loni to bylo 9000; upřesnilo vedení policie.

Silvestr je ve Francii ve znamení silného nasazení bezpečnostních složek. Jen v Paříži budou dva tisíce vojáků
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Nadcházející oslavy představují nejvýznamnější veřejnou událost ve Francii od atentátů 13. listopadu, při nichž skupina islamistů zabila v Paříži během několik málo hodin 130 lidí a dalších nejméně 350 zranila. V ulicích měst po celé zemi bude na 60 000 členů bezpečnostních složek. Na situaci bude podle deníku Le Parisien osobně celou noc dohlížet ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

V ulicích Paříže bude v rámci opatření působit na 2000 vojáků. Úřady se zaměřují hlavně na třídu Champs-Élysées, kde se tradičně konají hlavní oslavy ke konci roku. Na 1600 policistů a četníků zde bude kontrolovat lidi a od 20:00 SEČ omezovat příchod dalších slavících. Očekává se, že na slavném bulváru bude letos méně lidí než loni, kdy zde slavilo na 650 000 osob.

„Teroristická hrozba stále trvá, přestože nemáme žádné nové poznatky o nějaké konkrétní hrozbě v Paříži či jejím okolí,“ uvedl ve středu ředitel pařížské policie Michel Cadot.

Představitel policejních odborů Frédéric Lagache uvedl, že bezpečnostní síly budou v noci na pátek nejspíš čelit také tradičnímu pouličnímu vandalismu. Například na mnoha předměstích hoří každý rok auta. Zdůraznil, že příslušníci bezpečnostních sil jsou ve Francii už před nadcházející mobilizací často přetažení. A to v důsledku jejich opakované mobilizace po lednových a listopadových útocích. „Mnozí z nich byli odvoláni z dovolených a neměli dost času si odpočinout,“ řekl Lagache listu Le Parisien.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…