Šimon Pánek považuje výroky Zemana a Babiše o nepřijímání uprchlíků za nebezpečný populismus. Prý se tomu vyhnout nemůžeme

05.08.2016 23:49

O rakousko-tureckých vztazích hovořil v pátečních Událostech, komentářích bývalý ministr školství Ondřej Liška, který nyní žije ve Vídni. K výrokům prezidenta Miloše Zemana a vicepremiéra Andreje Babiše na adresu uprchlíků se pak vyjádřil ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek.

Šimon Pánek považuje výroky Zemana a Babiše o nepřijímání uprchlíků za nebezpečný populismus. Prý se tomu vyhnout nemůžeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Liška

Podle Lišky byl výrok současného rakouského kancléře – ten prohlásil, že by EU neměla pokračovat v rozhovorech s Tureckem o jeho vstupu do EU – motivován domácí politikou. V Rakousku je před druhým kolem prezidentských voleb, v nichž figuruje kandidát Svobodných. Zmíněný výrok měl ten smysl, aby nebyl tolik slyšet šéf Svobodných Strache.

Liška si myslí, že situace v Turecku vykazuje tak jasné znaky slabého respektu k lidským právům, že by skutečné přístupové rozhovory ani neměly začínat.

Upozornil, že také v Rakousku je silná turecká menšina.

Rakouský tisk píše, že Turecko potřebuje evropské peníze víc, než Evropa Turecko, proto může Evropa vystupovat ze silnější pozice.

Z Ankary dnes přišlo vyjádření, že Rakousko je centrem radikálního rasismu. Nepřispěje to k tomu, aby dialog byl navázán v nové kvalitě. „Rozviřování starých bolestí není dobré,“ podotkl Liška.

V další části pořadu se nad nedávnými výroky prezidenta Zemana a vicepremiéra Babiše zamýšlel Šimon Pánek, ředitel společnosti Člověk v tísni. Zeman s Babišem prohlásili, že s ohledem na nebezpečí terorismu bychom neměli přijímat žádné uprchlíky. Pánek upozornil, že k přijímání uprchlíků naší zemi zavazují mezinárodní dohody a český právní řád. Výroky Zemana a Babiše označil za nebezpečný populismus.

Připustil, že Islámským státem jsou verbováni uprchlíci, ale toto nebezpečí by měly pohlídat bezpečnostní složky. Na námitku, že zmíněným politikům jde o zajištění bezpečnosti argumentoval, že bezpečnost by zajistil také zákaz alkoholu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…