Šincla jsem vůbec neznal. Máme zkušenost, že už dřív byl zlobbovaný. Maskuje majetek a vymlouvá se na rakovinu. Andrej Babiš to v novinách vzal opravdu zostra

20.06.2015 11:46

Ministr financí Andrej Babiš v rozsáhlém rozhovoru pro sobotní Právo zopakoval své výtky vůči poslanci ČSSD Ladislavu Šinclovi, s nímž se v týdnu dostal do sporu. Poslanec jej obvinil, že ho na jednání poslanců vydíral informacemi z jeho minulosti, a nakonec mu řekl, že je zloděj. Ministr ale celou věc, jak už v týdnu několikrát řekl, vidí zcela jinak.

Šincla jsem vůbec neznal. Máme zkušenost, že už dřív byl zlobbovaný. Maskuje majetek a vymlouvá se na rakovinu. Andrej Babiš to v novinách vzal opravdu zostra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Na úvodní dotaz, zda Babišovi v důsledku kauzy premiér Sobotka skutečně řekl, aby si vybral mezi byznysem a politikou, zareagoval ministr udiveně: „Vážně? To mi tedy na koaliční radě do očí neříkal. Ona se často říká jedna věc do médií a jiná věc za stolem,“ dodal Babiš s tím, že na jednání jej naopak Sobotka ujišťoval, jak chce koalici udržet.

Pak už se téma hovoru přesunulo k nejzásadnější kauze týdne. Podle Babiše se však netýká koaličního sporu mezi jím a poslancem ČSSD Šinclem, ale milionů pohybujících se v pojišťovnictví. Podle Babiše návrh poslance Šincla představoval „přesun peněz z provizí makléřů, což dělá asi 22 miliard, směrem k pojišťovnám“.

O původním návrhu později v rozhovoru řekl: „Soustředíme se na ochranu spotřebitelů a nesnažíme se vycházet vstříc ani pojišťovnám, ani zprostředkovatelům“. Později ale dvakrát zopakoval, že zásadní problém Šinclova návrhu vidí v tom, že přesouvá peníze od makléřů k pojišťovnám. Tvrzení redaktora, že předtím, než Šincl podal pozměňovací návrh, měly peníze místo klientů končit u pojišťovacích makléřů, ministr nijak nekomentoval.

Odmítl však, že by měl na věci jakýkoliv osobní zájem – a to velmi vehementně. „To myslíte vážně?“ ptal se redaktora s tím, že informaci, že jeho bratr si v roce 2014 zaregistroval firmu zabývající se prostředkováním pojištění, vůbec neznal. „Vaše otázka má dvě vady. Zaprvé nový návrh ministerstva jde proti makléřům i pojišťovnám a je pro lidi. A za druhé firma mého bratra se nezabývá životním pojištěním.

Kdo naopak podle něj byl v případu „normálně zlobbovaný“, to byl poslanec Šincl – a to pojišťovnami. Na dotaz po důkazech odpověděl: „Podle všeho to tak vypadá. Máme z toho takový pocit. Na serverech si dokonce lze najít, kteří právníci z jaké pojišťovny psali ten pozměňovací návrh,“ dodal.

Navíc Šincl podle něj projevoval znaky zlobbování již v minulosti. „Máme s ním zkušenost, když se projednával zákon o loteriích,“ vzpomněl Babiš. Návrh vlády prý poslanec zpochybňoval zcela zástupnými argumenty, za asistence poslanců ODS, jak ministr zdůraznil. „Je zajímavé, že se pan Šincl ve sněmovně vždy koordinuje s poslancem ČSSD Urbanem,“ dodal na jeho adresu další poznatek.

Po tomto expozé Šinclových hříchů na jiném místě rozhovoru zaznělo: „Ve středu jsem šel za panem Šinclem, a jelikož jsem ho neznal, zeptal jsem se svého tiskového oddělení, kdo to je a co o něm píší média.“ Zjištěné pak shrnul: „Tu píší, že bydlí v domě, který není jeho, tady zase, že maskoval svůj majetek, tady, že zneužíval příspěvek na kancelář. Nechápu, jak někdo takový může být poslanec,“ kroutil hlavou Babiš.

Námitku, že převod domu na manželku Šincl vysvětlil, že tak učinil v době kdy měl rakovinu, předseda ANO odmítl: „To, že měl rakovinu, mě mrzí, ale je to jen výmluva. Když se v roce 2011 psalo o maskování majetku a novináři se ho ptali, tak o rakovině nemluvil. Tak proč ji používá teď,“ čílil se.

Později však dodal, že takových poslanců je podle něj mnohem více. Proto nechápe a uráží jej, pokud někdo neustále předhazuje střet zájmů jemu, který řádně platí daně a jeho firma je největším zaměstnavatelem v zemi. „Já mám čistý stůl a čisté svědomí. Kolik poslanců má tajně solární elektrárny? Kolik jich podniká? Kolik jich různě převedlo majetek? Kolik je zlodějů ve sněmovně? Co vím, tak minimálně čtyři pět,“ uzavřel ministr financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…