Sinolog, který doprovází prezidenty do Číny, se důrazně zastal Jágra: Ten redaktor...

06.05.2019 18:01

Sinolog Vít Vojta doprovázel a doprovází české prezidenty při cestách do Číny. Prozradil mimo jiné, že při jednání s Číňany se hodí kvalitní játra. Posteskl si však nad tím, že na Čínu se u nás hledí buď skrz prsty kvůli komunismu, nebo příliš pochvalně. Ani jedno není podle sinologa v pořádku. Vít Vojta podrobně vysvětlil proč. Popsal také, jakou roli v tom hraje prezident Miloš Zeman. A důrazně se zastal Jaromíra Jágra.

Sinolog, který doprovází prezidenty do Číny, se důrazně zastal Jágra: Ten redaktor...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Čínská armáda

„Součástí rituálů jsou přípitky. Je dobré to něčím prokládat, Číňané nikdy nepijí na sucho,“ prozradil odborník hned v úvodu rozhovoru pro server Info.cz. Velmi často se pijí tři poháry do dna, abychom ukázali upřímnost,“ doplnil host. Výhodou Čechů podle něj je, že umějí pít. Jejich slabinou pak je, že někdy až příliš tlačí na pilu a jsou někdy příliš přímočaří.

Prezident Miloš Zeman prý dokáže své partnery něčím zajímavým překvapit. „Myslím si, že v té komunikaci je zdatný,“ pochválil Zemana sinolog. Jen je to prý s ním občas složitější, když přijde s nějakým bonmotem. „Třeba jsem trochu zápasil s tím, ‚aby sousedovi chcípla koza‘. Na každé cestě se najde pár okamžiků, kdy to člověk musí rychle vyřešit,“ doplnil.

Anketa

Zaslouží si Jaromír Jágr od Zemana vyšší státní vyznamenání, než jaké dosud má?

hlasovalo: 12365 lidí
Češi se prý dívají na Čínu trochu zvláštně, především jako na komunistickou zemi. Ale sinolog zdůraznil, že Čína není jen komunistická, Čína má více tváří. Tomu však někteří čeští úředníci někdy nechtějí rozumět a cíleně neulehčují čínským investicím cestu. Čína se ale za posledních 40 let hodně změnila.

„Čína se dramaticky mění. Ten posun v lidských právech, především oblast pracovního nebo sociálního práva, se v Číně dramaticky zlepšil,“ prozradil host. Je mu proto líto, že se česká debata o Číně pohybuje především ve dvou extrémních polohách. Kolegové Víta Vojty ze specializovaného spolku Sinopsis jsou k Číně především kritičtí a pak je tu druhá strana, která je k Číně příliš vstřícná.

A jak si stojí prezident Zeman?

„Pan prezident Zeman prezentuje Čínu velmi přátelsky, ale řekl bych, že maličko víc, než by bylo třeba. Ale je to součást jakési komunikace s veřejností, která je do určité míry velmi provokativní, ale se druhým zvolením evidentně slaví úspěch,“ vyložil svůj pohled na prezidenta host.

Sinolog by proto chtěl jít při popisu Číny zlatou střední cestou. Oběma krajním polohám by se rád vyhnul. Čína podle něj nevypadá rozhodně stejně jako Sovětský svaz v 50. nebo 70. letech 20. století. Čína se mění i proto, že postupně přicházejí k moci lidé, kteří už studovali v zahraničí. Společnost se zkrátka postupně proměňuje.

Rozhodně zde není všechno ideální, ale podle Vojty bychom neměli zapomínat na to, že oblast lidských práv je vnitřní záležitostí Číny. My proto v této oblasti můžeme klást otázky, ale zdvořile. Stejně tak je to prý třeba otevírat na mezinárodní scéně, např. v OSN, aby čínský partner věděl, že se na podobné otázky klade důraz.

Důrazně se zastal Jaromíra Jágra, který byl za cestu do Číny s prezidentem Zemanem často kritizován. Vojta cítil potřebu se Jágra zastat.

„Kupříkladu redaktor, kterého si jinak velice vážím, na sociální síti nahazoval kameny na Jaromíra Jágra, aby si s nimi každý hodil na Jaromíra Jágra. Přišlo mi to velice hloupé a zbytečné a zase to vychází jen z toho neporozumění Číně. A u některých aktérů vidím snahu to celé negovat, to celé bojkotovat,“ upozornil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…