Šíříte propagandu. Ne, vy šíříte propagandu! V rádiu byla řeč o Ukrajině a Rusku. Poněkud vyhroceně

23.07.2015 10:56

Do ostrého názorového střetu se ve studiu Českého rozhlasu dostali bývalý ministr a velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta a analytik think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda. Neshodli se v pohledu na ruskou propagandu, která má dle britské BBC živnou půdu vedle Slovenska a Maďarska také v České republice.

Šíříte propagandu. Ne, vy šíříte propagandu! V rádiu byla řeč o Ukrajině a Rusku. Poněkud vyhroceně
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Zatímco Jaroslav Bašta soudí, že Česká republika čelí propagandě z obou stran, podle Jakuba Jandy nás ohrožuje zejména informační válka vedená ruským režimem, který prý ovládá většinu tamních médií. Oproti tomu na Západě dle něj není přítomen tak silný tlak proti svobodě slova, což Janda považuje za zásadní rozdíl v debatě o západní a ruské propagandě.

Podle Jaroslava Bašty je problémem, že mainstreamová média, včetně České televize, rezignovala na nezaujaté informování, což se prý projevuje v tom, že jim lidé přestávají věřit. Bývalý diplomat proto sleduje i alternativní média, mezi něž řadí vedle jiných i ParlamentníListy.cz, která dle jeho soudu vyvažují informační nerovnováhu. S tím však analytik think-tanku nesouhlasí. Dle něj Česká televize, i přes tlak, pod jakým se v poslední době ocitá, pracuje dobře. Servery, které Bašta ve vysílání zmínil, pak nepovažuje Janda za důvěryhodný zdroj informací.

Bašta v pořadu také prohlásil, že Jandův přístup k hodnocení toho, co je a není ruská propaganda, mu připomíná přístup lidí, kteří zamrzli v druhé československé republice nebo padesátých letech. Jinými slovy, že sám hlásá propagandu, akorát opačným směrem. „Eliminujete každý alternativní názor tím, že ho označíte za ruskou propagandu,“ vpálil Bašta Jandovi. Na jiném místě ho pak také označil za inkvizitora. Analytik think-tanku Evropské hodnoty zase svého spoludebatníka „nařkl“ z šíření prokremelské propagandy.

Bašta s Jandou se neshodli ani v hodnocení toho, zda je prezident Miloš Zeman nástrojem ruské propagandy. Podle Jakuba Jandy ano, jelikož česká hlava státu opakuje teze ruské propagační války. Představuje prý tak jakéhosi hrdinu ruské propagandy a ruský tisk ho vykresluje jako toho, kdo se staví zlému Západu. Bašta odmítá, že by byl Miloš Zeman jednostranně proruský. „Je to nálepka, která se důsledně používá. Je to důsledek propagandy našich novinářů,“ má jasno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…