Sirotci: Špinavé děti, dojemná hudba. A svědectví. Nora Fridrichová vypustila na diváky ČT silnou kávu

24.09.2018 7:45

Sirotci ze Sýrie byli tématem pro pořad 168 hodin veřejnoprávní České televize. Do Česka je chce přivézt europoslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová, proti je však premiér Andrej Babiš (ANO). V pořadu mimo jiné vystoupila jedna z dobrovolnic v řeckém uprchlickém táboře Eva Zahradníčková, která přisvědčila, jak děti v táborech trpí.

Sirotci: Špinavé děti, dojemná hudba. A svědectví. Nora Fridrichová vypustila na diváky ČT silnou kávu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

„Čau lidi. Asi se k vám dostalo, co řekl tenhle týden 14. dalajláma. Velmi významná světová osobnost. A řekl silná slova: Myslím, že Evropa patří Evropanům, uprchlíkům pomáhejte, vzdělávejte je, ale nakonec jde o to, aby zvelebovali své vlastní země,“ přináší Česká televize citaci Andreje Babiše a doplňuje, že Babišův tým vynechal na Facebooku podstatnou část – doporučení dalajlámy uprchlíky přijmout. 

„Vy novináři děláte titulky, někdy brutální, a potom jsou z toho úplné problémy, takže já k tomu nemám víc co říct,“ hájil však svá slova Babiš. 

Následně Česká televize přináší záběry Evy Zahradníčkové z řeckých uprchlických táborů. „Já bych řekla, že sirotek tak, jak to chápeme my, takže takoví sirotci tam nejsou,“ říká pak jedna z dobrovolnic pracujících v uprchlickém táboře, Lada Šmídová. 

Anketa

Jak raději pomoci sirotkům ze Sýrie?

hlasovalo: 14718 lidí

Video najdete ZDE.

„Z 10 dětí bez doprovodu je třeba jenom jedno dítě skutečně sirotek, že rodiče nemá, ale ostatní děti prostě mají nějakého příbuzného, mají někoho, kdo by se o ně teoreticky mohl postarat,“ dodává ředitelka české pobočky UNICEF Pavla Gomba. 

Jak pak dodávají reportéři ČT na základě zprávy OSN, v Řecku jsou přes tři tisíce dětských uprchlíků nemající rodiče. Většinou jde o chlapce, mladších 14 let je jich zhruba 260. 

„Věřím, že to nikdo nemyslí špatně, respektive paní poslankyně Šojdrová, ale já si myslím, že by si opravdu měla více zjistit o těch sirotcích, vůbec zjistit více o těch zemích, než vlastně s takovýmto nápadem přijde,“ zmínila fotoreportérka Jaromíra Štuková. 

„Situace v táboře je kritická, děti na tom vůbec nejsou dobře,“ doplňuje k situaci Lada Šmídová. „Mají různé tiky, poruchy příjmu potravy, naprostou apatii, nezájem o život,“ popisuje také děti Zahradníčková. 

Závěrem pak Česká televize přinesla příběh jednoho z dětských uprchlíků, který již v Česku je. Jde o Sardara Ahmadzai, jenž uprchl před lety z Afghánistánu. „My, kteří bydlíme u hranice, tam je všude Tálibán jako. Oni mi říkali, pojď taky k nám jako pomocník. Dnes, kdybych tam byl, já si myslím, že už bych nebyl tady, nebyl bych už živej jako,“ sdělil s tím, že rodiče sice mrzí, že není doma, ale jsou spokojeni, že je živý. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…