Sirotci? Vynadáte mi, ale pravda je... Hamáček otevřeně o „dětech“, Řecku a jednání

20.01.2020 8:32

Česko dětské uprchlíky z řeckých táborů nepřijme. Řecko požadovaný seznam 40 sirotků, jimž by mohla česká strana pomoci, neposkytne. V pořadu Partie televize Prima to včera řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Zopakoval, že by ČR z táborů z Řecka mohla přivézt Afghánce a Pákistánce ve věku od 16 do 18 let, což považuje za bezpečnostní riziko. Kauzu pokládá za uzavřenou. Komentář zveřejnil na sociální síti Facebook.

Sirotci? Vynadáte mi, ale pravda je... Hamáček otevřeně o „dětech“, Řecku a jednání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

„Sice za to schytám kritiku, ale to se nedá nic dělat. Nepřivezu do ČR osmnáctileté Afghánce, protože to pokládám za bezpečnostní riziko. Vždycky, když se začne mluvit o dětech, stává se jakékoliv téma citlivým. A já tomu rozumím. Na druhou stranu je potřeba držet se faktů. Když se objevila zpráva o 40 sirotcích, kteří čekají v Řecku na pomoc z ČR, vzali jsme to vážně. Požádali jsme řeckou stranu, aby nám poskytla konkrétní seznam dětí, které by mohla ČR přijmout,“ uvedl na sociální síti Hamáček. Podle něj se však nic takového nestalo.

„Řecká strana jasně řekla, že nám žádný seznam 40 dětí nepošle, že se to musí řešit individuálně. Upozornila na to, že malé děti jsou v nějakých integračních programech na řecké straně, tudíž nejsou volné. V současné době by bylo možné do Česka přivést afghánské a pákistánské chlapce mezi 16 a 18 lety. Řekové sami říkají, že jejich umístění do rodin není realistické a vyžadovalo by to umístění do speciálních ústavů. A to se pak celá realita jeví trochu jinak,“ dodal.

Anketa

Sirotky z Řecka nepřijmeme, protože jsou to prý Afghánci ve věku 16 až 18 let. Schvalujete rozhodnutí o NEPŘIJETÍ?

98%
hlasovalo: 21162 lidí

Řecko loni začátkem září vyzvalo všechny ministry vnitra EU, aby jejich země přijaly děti bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Hamáček pak uvedl, že se řecká strana jen snaží znovu vyvolat debatu o přerozdělování uprchlíků. Dodal, že v přesouvání sedmnáctiletých bez nároku na azyl po Evropě nevidí smysl. 

Informace o situaci má nyní od českého velvyslanectví, které jednalo s řeckými partnery. „Jediné, co můžeme udělat, že tam pošleme nějakou misi, která údaje ambasády verifikuje,“ řekl ministr.

S návrhem přijmout 50 syrských sirotků z řeckých táborů přišla loni europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Iniciativa Češi pomáhají pak koncem listopadu oznámila, že má seznam zhruba 200 rodin, které by byly ochotny dětské uprchlíky z řeckých táborů přijmout. Zakladatel iniciativy Jaroslav Miko tehdy řekl, že český ministr vnitra žádal o seznam syrských dětí a řecká strana opakovaně odmítla vybírat potřebné podle státní příslušnosti.

K tomu, aby ČR přijala dětské uprchlíky bez doprovodu, vyzývaly vládu neziskové organizace i řada osobností. Poukazovaly i na to, že české úřady a bezpečnostní služby dokážou jednotlivce prověřit a riziko vyhodnotit. Opoziční KDU-ČSL, TOP 09 a STAN chtěly o přijetí dětí jednat ve Sněmovně, ale neuspěly. Premiér Andrej Babiš (ANO) několikrát zopakoval, že Česko žádné migranty přijímat nebude a že uprchlíkům je třeba pomáhat v jejich zemích. Zmínil například plán vybudovat sirotčinec v Sýrii. Týdeník Respekt nedávno informoval o tom, že se záměr neuskuteční.

Podle zástupců organizace Lékaři bez hranic bylo loni v listopadu v Řecku na 5000 dětských uprchlíků bez doprovodu. V centru na ostrově Samos s kapacitou 650 míst pobývalo 7000 lidí, dětí bez doprovodu tam bylo 300. Méně než 13 let bylo 15 procentům dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…