Sirotci ze Sýrie? Do roka budou na Západě prodávat marjánu. Problém je jinde a je to vážné, píše Ondřej Neff

14.11.2019 7:52

Šéfredaktor serveru NeviditelnýPes.cz Ondřej Neff se rozepsal ve svém komentáři o přijímání syrských sirotků v Česku. Tento nápad europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) totiž opět přišel na scénu.

Sirotci ze Sýrie? Do roka budou na Západě prodávat marjánu. Problém je jinde a je to vážné, píše Ondřej Neff
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček v pátek novinářům řekl, že mu poslanecký klub sociální demokracie vyjádřil podporu. Ve vedení ČSSD tedy zůstává

Podle Neffa jde o typický zástupný politický problém bez reálného jádra. Domnívá se, že ti lidé pravděpodobně nejsou sirotci a není jim sedmnáct. Podle jeho slov tito lidé ani nestojí o to sedět v nějakém děcáku v Ouholičkách, ale chtějí být nejlépe v Londýně. 

„Naše země samozřejmě může absorbovat těchto čtyřicet politických sirotků, absorbovala by jich desetkrát víc a nic by se dohromady nestalo, i kdyby jich přišlo stokrát víc. O to vůbec nejde, a tak se kolem čtyřiceti sirotků konají tanečky. V duchu dávného hesla komunistických bojovníků ‚ani muže ze závodu‘ volá Babiš ‚ani sirotka do země‘, a protože to nese popularitu, přidává se k němu Hamáček,“ poznamenal k současnému dění Neff. A konstatuje i skutečnost, že Hamáček během chvíle otáčí a volá, aby sirotci přišli. 

„Tipnu si, že sirotky, co nejsou sirotci, nakonec přivezou a do roka a do dne je potkáte v Düsseldorfu, lépe v Londýně, jak tam prodávají marjánu. Bude jim pomoženo a Jan Hamáček si bude lámat hlavu, co byla větší chyba: odmítnout sirotky, nebo přijmout sirotky?“ dodává Neff. 

Následně konstatuje, že problém je v důsledcích, kdy se utápíme v moři pseudoproblémů a snažíme se nevidět ten velký problém. „V době vítězného wir schaffen das Angely Merkelové bylo neslušné vůbec nějak pochybovat o migrantech. Teď se zavedlo slovo ilegální migranti a jaksi se předpokládá, že s nimi bude přísně naloženo,“ uvedl Neff. Dle jeho slov se však zamlčuje, že jakékoliv skutečné řešení se musí realizovat silově. 

„To si nikdo nechce přiznat, a proto ty tanečky, proto nesmysly kolem kvót, proto žvásty o solidaritě,“ sdělil závěrem. Na silové řešení dle jeho slov dojde, jenže do té doby už tu bude importovaná populace tak silná, že zavaří na sociální problémy minimálně do konce století.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) včera vyzval Řecko, aby poskytlo seznam 40 konkrétních dětí bez doprovodu, které by Česko mohlo přijmout. Na základě seznamu by poté české úřady prověřily, jestli dotyčné děti nepředstavují bezpečnostní riziko, uvedl ministr v tiskové zprávě. Hamáček upozornil, že podobnou žádost zaslal do Atén už loni v listopadu, nedostal ale na ni odpověď. Řecko začátkem září vyzvalo všechny ministry vnitra Evropské unie, aby jejich země přijaly děti bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů.

Hamáček v dopisu řeckému ministrovi pro ochranu občanů Michalisi Chrisochoidisovi napsal, že už loni žádal jeho předchůdkyni o poskytnutí seznamu konkrétních dětí určených k přemístění z uprchlických táborů. „Proto bych rád zopakoval svoji žádost o poskytnutí seznamu konkrétních 40 dětí bez doprovodu, u kterých je právně i logisticky možné jejich případné přijetí z Řecka, s cílem podrobit je bezpečnostnímu prověření ze strany českých bezpečnostních složek. Český zastupitelský úřad v Aténách je vám plně k dispozici, pokud jde o další komunikaci konkrétních dat k těmto nezletilým bez doprovodu,“ napsal Hamáček.

Ministr také upozornil, že Česko musí ze zákona brát ohled na nejlepší zájem dítěte, ke kterému je zapotřebí souhlasné stanovisko řeckého orgánu sociálně-právní ochrany dětí.

„Česká republika by se určitě dokázala postarat o 40 syrských sirotků, pokud by se skutečně o takové sirotky jednalo. Podle oficiálních řeckých statistik se v řeckých táborech nachází primárně nezletilí z Afghánistánu a Pákistánu, přičemž drtivá většina je starší 14 let. Navíc se nejedná o sirotky, ale nezletilé bez doprovodu, kteří mají rodiče nebo příbuzné,“ uvedl rovněž Hamáček.

Řecko v září uvedlo, že na jeho území je zhruba 2 500 dětí bez doprovodu, které jsou rozmístěny v různých uprchlických táborech. Vyzvalo unijní země, aby tyto děti přijaly. Tento týden sdružení Pražské matky vyzvalo Hamáčka, aby okamžitě podnikl kroky k přijetí sirotků z uprchlických táborů v Řecku. K jednání s Aténami ministra vyzvalo rovněž zhruba 500 osobností v otevřeném dopise.

S návrhem přijmout 50 syrských sirotků z řeckých táborů přišla loni europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Premiér Andrej Babiš (ANO) tehdy uvedl, že Česko žádné migranty přijímat nebude a uprchlíkům je třeba pomáhat v jejich zemích. Zmínil pak plán vybudovat sirotčinec v Sýrii. Týdeník Respekt nyní informoval o tom, že se záměr neuskuteční.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …