Širší vedení ANO a ČSSD se seznámí s koaliční smlouvou

11.05.2018 6:25

Širší vedení hnutí ANO a ČSSD se dnes seznámí s návrhem koaliční smlouvy a programového prohlášení případné společné vlády. Sociální demokraté by zároveň na jednání svého předsednictva měli vyhlásit vnitrostranické referendum, které definitivně rozhodne o vstupu do vlády s ANO nebo o jeho odmítnutí. ČTK připomněla, že koaliční vláda by se ve Sněmovně musela opírat o hlasy komunistů, protože ANO a ČSSD mají dohromady 93 z 200 poslanců.

Širší vedení ANO a ČSSD se seznámí s koaliční smlouvou
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

Podle dosavadních informací by měla ČSSD ve vládě získat pět křesel, uvedla ČTK. Jsou to ministerstva vnitra, zahraničí, kultury, práce a sociálních věcí a zemědělství. Spekulovalo se také o tom, že by ČSSD vyměnila ministerstvo zemědělství za ministerstvo obrany.

Sociální demokraté také chtěli do koaliční smlouvy začlenit pojistku, která by vedla k odstoupení člena vlády v případě jeho odsouzení. Opatření je zaměřeno proti předsedovi ANO a premiérovi v demisi Andreji Babišovi, kterého policie obvinila z podvodu v případě financování farmy Čapí hnízdo. Zatím není jasné, zda smlouva toto usnesení obsahuje a jak je formulováno. Předseda ČSSD Jan Hamáček pouze řekl, že strana získala všechny pojistky, které chtěla.

Součástí programového prohlášení vlády by podle dřívějších vyjádření představitelů obou uskupení měla být dohoda, že se nebudou zvyšovat daně, a dohoda na obnovení proplácení prvních dnů nemoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…