Širší vedení ČSSD bude v Hradci probírat sjezd nebo rozpočet

19.11.2017 6:14

Rozhodovat o formátu a termínu mimořádného sjezdu, který zvolí nové vedení po volebním neúspěchu, a schvalovat návrh rozpočtu strany pro příští rok bude dnes v Hradci Králové širší vedení ČSSD, píše ČTK.

Širší vedení ČSSD bude v Hradci probírat sjezd nebo rozpočet
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Ústřední výkonný výbor sociální demokracie by měl na zasedání také zahájit diskusi o změnách stanov, které by podle představ úřadujícího šéfa strany Milana Chovance měly ČSSD zbavit současné těžkopádnosti.

ČSSD ve volbách obhajovala 20,45 procenta, ale získala jen 7,27 procenta hlasů, což pro dosud nejsilnější stranu Sněmovny znamená 15 mandátů v dolní komoře. Současné vedení chce ČSSD dovést do sjezdu a umožnit volbu nových lídrů. Chovanec původně hovořil o přímé volbě, předsednictvo strany však podpořilo variantu, podle které by šéfa vybrali standardně delegáti sjezdu. Padla zřejmě také možnost, aby kandidátem byl nestraník.

Předsednictvo vyslyšelo výzvy z krajů a místo plánovaného dubna navrhuje ústřednímu výboru, aby se sjezd konal už 18. února. I termín by však mohl v Hradci být předmětem debaty. Někteří straníci jsou pro dvoudenní sjezd, poslanec a bývalý primátor Brna Roman Onderka zase stále doufá, že se bude volit přímo. Jednat se bude i o rozpočtu, předsednictvo navrhlo vyrovnaný s výdaji i příjmy 137 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…