Širší vedení ODS i její zákonodárci chtějí Němcovou za premiérku

20.06.2013 21:30

Nominaci šéfky sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) na premiérku dnes podpořilo širší vedení ODS i kluby senátorů, poslanců a europoslanců této strany. Po jednání klubů zákonodárců ODS o tom informoval předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera. Podle něj bylo usnesení zákonodárců ODS přijato jednomyslně. Němcová by měla nahradit Petra Nečase, který rezignoval kvůli kauze kolem obvinění jeho blízké spolupracovnice Jany Nagyové.

Širší vedení ODS i její zákonodárci chtějí Němcovou za premiérku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Němcovou už předtím podpořila Výkonná rada ODS. Němcová řekla, že jí na zasedání vyjádřili podporu zástupci všech regionů. "Byli jsme zvědavi na jejich stanovisko, protože nebylo možné návrh grémia (o nominaci Němcové) se členy výkonné rady konzultovat předem," poznamenala.

Zeman na tahu

Ve středu Němcovou nominovalo grémium strany, dnes se k nominacím připojili zákonodárci ODS. "Kluby zákonodárců ODS plně podporují nominaci paní Miroslavy Němcové na pozici historicky první předsedkyně vlády ČR," uvedl Kubera. Jaký bude vývoj dál a kdo by Němcovou mohl nahradit ve sněmovně, je podle Kubery předčasné říkat. Existuje mnoho variant, které mohou nastat, uvedl.

V pátek se Němcová a první místopředseda ODS Martin Kuba setkají v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Kuba dnes přiznal, že prezidenta o nominaci Němcové bezprostředně po rozhodnutí nestačili informovat. "My jsme se panu prezidentovi včera (ve středu) omluvili, protože jsme neměli možnost se s ním v tom časovém tlaku spojit," uvedl Kuba.

Zeman si na víkend kvůli řešení současné vládní krize pozval představitele všech stran zastoupených ve sněmovně kromě LIDEM. Se šéfkou LIDEM Karolínou Peake jednal už začátkem týdne.

Námitky TOP 09 občanští demokraté odmítají

Nečasova vláda je v demisi. Nový kabinet by chtěli občanští demokraté sestavit opět s TOP 09 a LIDEM. Pro koaliční partnery je Němcová přijatelná. Podle nich ale vzniká nový problém, protože bude těžké najít za ni náhradu na místě předsedkyně sněmovny. Opoziční ČSSD volbu Němcové tvrdě kritizuje.

První místopředseda strany Martin Kuba, který je nyní pověřen řízením ODS, dnes řekl, že otázku výběru nového šéfa sněmovny nevnímá jako problém. "Jestli se tato koalice má shodnout na tom, že chce vládnout, že chce dál naplňovat svůj program, jestliže koaliční partneři respektují nominaci Miroslavy Němcové na pozici premiérky a pan prezident ji přijme, tak věřím, že tato koalice se taky velice racionálně shodne na vyřešení této věci," poznamenal.

Odpověděl tak na středeční návrh místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který v České televizi prohlásil, že koaliční strany by měly nejprve nalézt nového předsedu sněmovny, a až poté, co koalice v jeho tajné volbě prověří svou faktickou sílu, bude moci s Němcovou v čele pokračovat. "Tato otázka byla nastolena uměle, protože TOP 09 byla trošku zaskočena naší nominací," prohlásil Kuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …