Situace ČSSD není dobrá. Ale odpovědnost jsem přijal včas, hlásil v ČT Sobotka

18.06.2017 13:20

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v minulém týdnu opustil křeslo předsedy strany. Své důvody a vize budoucnosti sdělil v nedělním vysílání Otázek Václava Moravce v ČT.

Situace ČSSD není dobrá. Ale odpovědnost jsem přijal včas, hlásil v ČT Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Úvodem se Sobotka vyjádřil ke slovům předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, jenž jej za jeho odchod z čela strany nazval zbabělcem. „Vždycky můžete všechno interpretovat jakýmkoliv způsobem. Pro mě je důležitý ten důvod, že jsem vedl sociální demokracii sedm let a mým cílem bylo dovést ČSSD do voleb v nejlepší kondici, aby splnila závazky vůči občanům. Ale když jsem teď analyzoval situaci ČSSD, tak ta situace dobrá není,“ podotkl Sobotka.

„Jako předseda ČSSD jsem vnímal svoji zodpovědnost. Tuto zodpovědnost jsem přijal podle mého včas, aby se dalo ještě zaregovat,“ dodal.

Nevnímá žádnou poslední kapku, která by jej přiměla k odchodu, ale jakýsi trvalý déšť. „Rozhodnutí jsem udělal sám, navrhl jsem Luboše Zaorálka jako lídra, Milan Chovanec je předsedou. Neodcházím ze sociální demokracie, jsem ochoten jim pomoci,“ sdělil. „Neodcházím z té bitvy, která je na podzim před námi. A chci dokončit ten mandát vlády,“ sdělil a zdůraznil, že nehodlá zakládat nový politický subjekt. „Vážím si Vladimíra Špidly, který se v sociální demokracii dokázal dále angažovat,"“ sdělil.

Své pak Sobotka řekl k Jiřímu Paroubkovi, který se chce vrátit do strany, je však nutné, aby jeho příchod schválili straníci podle stanov. „Problém Jiřího Paroubka je, že odešel ze strany sám. Založil konkurenční politický subjekt. A teď je ten jeho návrat komplikovanější. Je pochopitelné, že není v ČSSD nadšení, že by se měl Jiří Paroubek vracet,“ dodal.

Sobotka následně vyloučil prezidentskou kandidaturu. „Neuvažuji o tom, že bych kandidoval v prezidentských volbách,“ sdělil.

Svou vládu pak premiér stále chválil, stěžoval si však na blokování některých zákonů opozicí. „Chceme ještě 35 návrhů doschválit do konce tohoto volebního období,“ zmínil Sobotka. Ve svých slovech pak hájil kontrolní hlášení DPH i elektronickou evidenci tržeb. „Omezily šedou ekonomiku a vylepšily výběr daní,“ řekl Sobotka. „Odmítám, že by to byla šikana,“ sdělil. Hovořil i o navýšení minimální mzdy, k jejímuž schválení chce ještě koaliční partnery přimět. „Určitě k tomu dojde,“ věří si Sobotka. Z hlediska legislativního plánu pak podle něj má jeho vláda největší rezervy v oblasti resortu spravedlnosti.

Uvedl také, že zřejmě jeho vláda dovládne celý čtyřletý mandát, a bude tak po Klausově a Zemanově vládě další, která neskončí předčasnými volbami. Nová vláda pak podle něj bude sestavena do konce tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…