Situace kolem hornických bytů po Bakalovi se vyostřuje. Nový vlastník je chce prodat, ale Babiš...

03.10.2015 10:21

Lidové noviny se již několikátý den věnují kauze OKD. V dnešním vydání se zabývají prodejem bývalých hornických bytů po OKD. Stát se jej pokouší zhatit, píší.

Situace kolem hornických bytů po Bakalovi se vyostřuje. Nový vlastník je chce prodat, ale Babiš...
Foto: OKD
Popisek: OKD

„Nepleťte se nám do prodeje bývalých hornických bytů po OKD, žádala v dopise českou vládu nizozemská společnost BXR. Ta přes komplex firem ovládá jak OKD, tak bytové portfolio, jež bylo z důlní společnosti vyčleněno,“ píší dnešní Lidové noviny. Zároveň však ihned konstatují, že stát její výzvu nevyslyšel, a celou transakci ohledně prodeje více než 40 tisíc bytů napadá u antimonopolního úřadu. Námitku podalo Ministerstvo financí.

To nesouhlasí, aby firmu RPG Byty, jíž byty patří, získaly firmy zastřešené mezinárodní investorskou skupinou Round Hill Capital. Předseda ÚOHS Petr Rafaj o námitce blíže hovořit nechtěl. „Úřad obsah námitek proti spojení soutěžitelů a identitu subjektů v průběhu správního řízení nekomentuje,“ uvedl.

Ministerstvo odpovědělo i nizozemské společnosti. Ve své reakci odmítá jakýkoliv politický tlak na ÚOHS, ale zároveň dodává, že je nutné dodržet závazky z doby privatizace. Tehdy totiž bylo lidem slíbeno předkupní právo. 

Na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže míří více námitek, mimo jiné i ta od občanského sdružení bojujícího za práva nájemníků bytů OKD. Zajímá jej, kdo je konečným beneficientem chystaného převodu hornických bytů na společnost Fondy Bydlení 2, která sídlí v Lucembursku. K té se hlásí již dříve zmíněná nadnárodní skupina Round Hill, píší Lidové noviny.

V celé kauze dojde v příštím týdnu také k soudnímu stání. Před soudem stanou dva státní úředníci a jeden soudní znalec. Obžaloba je viní z toho, že kvůli jejich špatnému posudku přišel stát levným prodejem OKD o 5,7 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…