Situace už je klidnější, říká dosazená ředitelka totalitního ústavu

12.09.2013 20:27

Po pěti měsících, které uplynuly od jejího nástupu do vedení Ústavu pro studium totalitních režimů, hodnotí jeho ředitelka Pavla Foglová situaci v něm coby klidnější. To se rozhodně nedalo říci v době jejího uvedení do funkce.

Situace už je klidnější, říká dosazená ředitelka totalitního ústavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ředitelka ÚSTR Pavla Foglová, nově jmenovaná ředitelka Archivu bezpečnostních složek Světlana Ptáčníková a první náměstek ředitelky Zdeněk Hazdra promluvili k situaci v ÚSTR

Podle serveru Prvnizpravy.cz se Foglová v pořadu České televize Interview Daniely Drtinové zastala složení vědecké rady Ústavu. „Nechtěla jsem dělat kádrovačku, ale zjistila jsem, že z patnáctičlenné rady se jedná o čtyři členy. Ale členové vědecké rady jsou vybíráni podle vědecké práce," uvedla Foglová.A pan Rataj (působil v letech 1981-90 v Ústavu marxismu -leninismu), o kterém média píší, je především renomovaný historik a vědec,  pracuje na tzv. 1.období totality což je fašistické období. Pan Rataj je ceněn v akademické obci pro svou odbornost a ne nadarmo byl po roce 1990 jmenován profesorem," doplnila dále.

Spekulovat o právním či skutečném trvání totalitního režimu odmítla. „Diskuse o zkrácení období komunistické totality neprobíhají, alespoň o tom nevím. Já se řídím zákonem a tam je jasně období deklarované v rozmezí 25.2.1948 až 29.12.1989“, uvedla podle serveru ředitelka Foglová.

Stejně rozhodně vyloučila, že by na ÚSTRu probíhaly čistky. Hodnocení probíhajících projektů se dějí v Ústavu podle vědeckých standardů. S výsledky seznámí v druhé polovině září vědecká rada veřejnost i média, ubezpečila Foglová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…