Situace v Chorvatsku připomíná Armageddon. Podívejte se na brutální videa a děsivá čísla

18.09.2015 7:50

Po Maďarsku, Rakousku, Německu a Srbsku se začíná situace dramatizovat také v Chorvatsku. Do včerejších dvaadvaceti hodin se do země dostalo přes jedenáct tisíc uprchlíků a policie byla nucena uzavřít hned sedm hraničních přechodů se Srbskem.

Situace v Chorvatsku připomíná Armageddon. Podívejte se na brutální videa a děsivá čísla
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Chorvatsko se pomalu, ale jistě propadá do chaosu. Dlouhé fronty autobusů s uprchlíky blokují silnice a přijímací centra jsou zavalena takovým množstvím žádostí o azyl, že nejsou schopna adekvátně reagovat. Do akce bylo nasazeno dalších sto příslušníků speciálních policejních útvarů, aby udrželi valící se dav mimo železniční koleje. Přímo v Záhřebu museli policisté pacifikovat rozzuřené uprchlíky v jejich ubikacích. Ti z oken křičeli, že chtějí svobodu a vyhazovali ven role toaletního papíru. Vzhledem k těsné blízkosti srbských hranic se dle deníku Daily Mail očekává, že v dalších dnech zemi zaplaví další tisíce uprchlíků. A to navzdory tomu, že jsou tato místa vzhledem k válce v 90. letech minulého století zaminována.

Chorvatská ministryně zahraničí Vesna Pusićová se nechala slyšet, že země je na příchod migrantů připravena, ale v případě dalšího dramatického nárůstu jejich počtu situaci nezvládne. „Jsme schopni vyřídit žádost o azyl pro pár tisíc uprchlíků, ale nikoli pro desítky tisíc. Pro takové vysoké počty příchozích jednoduše nemáme kapacity,“ vysvětlovala chorvatská ministryně. Tisíce uprchlíků přijíždějí vedle autobusů také vlakem z východochorvatského města Tovarnik. Malá železniční stanice je však přeplněná a vlaky nejsou schopny pojmout tak obrovské množství lidí, kteří se utábořili přímo u kolejí. Jídlo a pití jim zajišťují pracovníci Červeného kříže. Podle mluvčího Vysokého komisaře OSN Jana Kapice jsou na cestě také zdravotnické potřeby, toalety a další zařízení.

Podle Kapice rovněž není zcela zřejmé, odkud vlastně všichni uprchlíci přicházejí. K vlakovému nádraží se totiž dostávají bez toho, aby je chorvatské úřady zvládly registrovat. Do včerejší desáté hodiny večerní podle chorvatské zpravodajské agentury Hina prošlo do země přes devět tisíc uprchlíků, za další tři hodiny to bylo již přes 11 000. Chorvatský ministr Ranko Ostojić také včera uvedl, že země zavře své hranice, pokud budou uprchlíci přicházet v takovém počtu jako tomu bylo ve středu a čtvrtek. Ministr obrany včera v podvečer zase uvedl, že je země v případě nutnosti připravena na hranice vyslat vojáky a hájit tak své zájmy. Včera pozdě večer se také chorvatský premiér Zoran Milanović setkal v Záhřebu se svým rakouským protějškem Wernerem Faymannem a společně diskutovali o současných problémech na hranicích. Poté Faymann odjel do Lublaně a hovořil také se slovinským premiérem Mirem Cerarem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…