Situaci na Ukrajině zavinilo Rusko, nemáme šanci to řešit silou. Zaorálek se v Británii rozpovídal

30.05.2014 18:37

Západ nemá dost sil na to, aby na Ukrajině zastavil zásahy podporované Ruskem. Agentuře Reuters to v pátek na závěr dvoudenní návštěvy v Británii řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Situaci na Ukrajině zavinilo Rusko, nemáme šanci to řešit silou. Zaorálek se v Británii rozpovídal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

"Nemám žádné pochybnosti o tom, že Rusko je odpovědné za situaci v Doněcku a Slavjansku," citoval Reuters Zaorálka. "Nemáme žádnou šanci, abychom tuto situaci řešili silou. Neexistuje možnost ji vyřešit v krátkodobém horizontu," dodal ministr.

Zaorálek zároveň vyjádřil pochybnosti o tom, že by ruský prezident Vladimir Putin v brzké době, tedy v řádu několika měsíců, změnil svůj dosavadní postup.

Putin se tváří, že je připraven jednat. Zároveň vysílá vojáky do Doněcka a Donbasu

USA a Evropská unie pohrozily Rusku tvrdšími opatřeními, které by ruské ekonomice mohly uškodit. Zatím se omezily mimo jiné na zmrazení kont několika desítek ruských činitelů a malých firem.

"Putinovo chování je dvojznačné a pravděpodobně bude i nadále. Na jedné straně se snaží ukázat, že je připraven jednat a učinit nějaké ústupky, a na druhé straně vidíme, že Rusové vysílají uniformované vojáky do Doněcka a Donbasu," podotkl Zaorálek.

Rusko nemá jinou možnost než spolupracovat s Evropou

Posunu v politice Ruska lze podle něj docílit spíše tím, že mu ukážeme, že Evropa je hospodářským partnerem, kterého Moskva potřebuje pro modernizaci své ekonomiky.

"Nevidím pro Rusko jinou možnost než spolupracovat s Evropou, když mluvíme o modernizaci," řekl Zaorálek. "Pro nás tato situace možná představuje potíže, ale pro Rusko by tato izolace mohla být zásadní problém," pokračoval.

"V tomto směru nevidím žádný budoucí rozvoj ruského průmyslu. To je důvod, proč nemohu pochopit toto Putinovo rozhodnutí. Z hlediska budoucího vývoje je to katastrofa," uzavřel Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…