Sjezd ČSSD sotva skončil a "poražený" Tejc už vyráží do boje. Vyzval Sobotku k odpovědnosti a promluvil o hrozící oligarchii

16.03.2015 19:49

Předseda ČSSD a vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) na adresu Jeronýma Tejce řekl, že na skončeném sjezdu strany neuspěl. Sám Tejc to ovšem vidí jinak. Mluví o restartu kariéry, připomíná, že Sobotka teď ponese absolutní zodpovědnost, a vyhlíží krajské volby. Naznačil, co by považoval za úspěch v těchto volbách. Nakonec se ostře vymezil proti ANO Andreje Babiše a okomentoval pověstnou schůzku v Lánech.

Sjezd ČSSD sotva skončil a "poražený" Tejc už vyráží do boje. Vyzval Sobotku k odpovědnosti a promluvil o hrozící oligarchii
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Poslanec ČSSD Jeroným Tejc

Poslanec Jeroným Tejc (ČSSD), jenž na víkendovém sjezdu strany neuspěl v boji o post statutárního místopředsedy a funkci nezískal ani jako řadový místopředseda, zavítal do pondělního Interview ČT24. Ačkoli nezískal dost hlasů, řádně zdramatizoval volbu statuárního místopředsedy, kde od delegátů získal přes dvě stě hlasů. Předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka o něm řekl, že vůbec nepochopil sjezd a byl pouze slabým kandidátem.  Jak tedy tento muž vidí budoucnost sociální demokracie?

Jisté není nic, snad jen to, že budu mít méně vlasů

Necítí se jako vnitrostranický opozičník, jde mu jen o to, aby ve volbách strana dosahovala co nejlepších volebních výsledků. "Máme společné soupeře, čímž myslím pravicové strany ve sněmovně," podotkl host. Pravda, zkomplikoval zvolení Milana Chovance, čímž podle vlastních slov oživil sjezd. Při volbě se vymezoval proti Milanu Chovancovi a Jiřímu Dienstbierovi, byť odmítl prozradit, na koho cílil tou či onou myšlenkou z projevu. Šlo o projev dovnitř strany, takže se k tomu nechce vracet. "Nezbývá mi, než mu pogratulovat," podotkl na adresu Chovance.

Sjezd přesto vidí jako restart své kariéry, odmítá však prozradit, jak si svou kariéru představuje dál. "V tuto chvíli budu nadále pracovat v ústavně-právním výboru. A do budoucna není nic jisté, snad jen to, že budu mít méně vlasů," poznamenal na odlehčení.

Opět s vážnou tváří už poznamenal, že Bohuslav Sobotka má tým místopředsedů, jaký si přál a nemá se teď na koho vymluvit. Zároveň chápe, že je Sobotka předsedou vlády a ČSSD neohrozí jeho pozici v koalici.

Držet pohromadě musí i koalice sama, ale musíme si uvědomit, že ČSSD a ANO jsou dnes nejsilnějšími partnery i soupeři. "Kdybychom Andreje Babiše neměli, tak bychom si ho museli vymyslet. V tuto chvíli je hnutí ANO hlavním soupeřem do krajských voleb," zmínil Tejc. "Musíme debatovat o tom, kam až moc oligarchie v naší zemi půjde. Já osobně jsem proto to, abychom urychleně změnili zákon o financování politických stran, protože nesmíme mít strany, které nejsou závislé na vůli voličů, ale spíš na penězích jejich majitelů," uzavřel toto téma.

Uvítal by, kdyby ČSSD v krajských volbách obhájila všechna svá minulá vítězství, ale to není příliš reálné. "Cílem by mělo být skončit první na pásce," podotkl.

Puč je fuč

Ještě jednou se vyjádřil také k pověstné schůzce z Lán s prezidentem Zemanem z podzimu 2013. Po schůzce prý v jednu chvíli uvažoval o konci své kariéry, protože cítil na svou osobu velký tlak, ačkoli v minulosti neměl "na triku" žádný skandál a onu kampaň proti své osobě považoval za nespravedlivou. Ale za schůzku přijal politickou odpovědnost. "Po tom roce už je puč fuč a není třeba, abychom se k němu neustále vraceli," ukončil své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…