Sjezd sudetských Němců zřejmě žádné útoky proti ČR nepřinese

06.06.2014 11:01

O víkendu se v bavorském Augsburgu uskuteční 65. sudetoněmecký sjezd. Jeho atmosféra bude zřejmě poznamenaná výsledky květnových evropských voleb, neboť sudetští Němci přišli o svůj hlas v Evropském parlamentu poté, co jejich nejvyšší představitel Bernd Posselt neobhájil svůj mandát. Neočekávají se ale žádné verbální útoky na Česko, jaké provázely každoroční sudetoněmecké sjezdy v době prezidentského mandátu Václava Klause.

Sjezd sudetských Němců zřejmě žádné útoky proti ČR nepřinese
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bernd Posselt, politik, novinář a mluvčí sudetoněmecké národnostní skupiny

Ve znamení usmíření mezi sudetskými Němci a Čechy se nesl už loňský sjezd, na němž byla hojně slyšet chvála snah části české společnosti kriticky nahlížet na citlivou poválečnou historii. Příslušníci německé menšiny, která byla po druhé světové válce vysídlena z tehdejšího Československa, loni chválili tehdejšího českého premiéra Petra Nečase za to, že v Mnichově veřejně vyjádřil lítost Česka nad příkořím způsobeným odsunem.

 

Sobotkův kabinet vnímají sudetští Němci pozitivně


Smířlivé tóny vůči Praze se očekávají i letos. Sudetoněmečtí představitelé vnímají pozitivně i současný kabinet premiéra Bohuslava Sobotky, a to především kvůli tomu, že odstoupil od výjimky z lisabonské smlouvy o reformě institucí EU, kterou si vyjednal Klaus. „V Praze byla vytvořena nová vláda, která jako první čin po nástupu do úřadu stáhla požadavek na výjimku, s jejíž pomocí chtěl bývalý český prezident Václav Klaus zakotvit do evropského právního řádu nám nepřátelské Benešovy dekrety," uvedl Posselt v pozvánce na letošní sjezd.

 

Cena Karla IV. pro německého politika českého původu


Snaha o zlepšení vztahů mezi sudetskými Němci a Čechy se promítá i do volby letošního laureáta Evropské ceny Karla IV., která je nejvyšším oceněním udělované Sudetoněmeckým krajanským sdružením. Cenu v sobotu převezme německý politik českého původu Milan Horáček, který byl podle Posselta přítomen všude tam, kde nastal pokrok v dialogu mezi Němci a Čechy, a bojoval proti nacionalismu na obou stranách.


Horáček, který v roce 1968 odešel z Československa do exilu, patřil mezi zakládající členy německých Zelených, za které se v roce 2004 dostal do Evropského parlamentu. V roce 2009 neúspěšně kandidoval v evropských volbách za českou Stranu zelených.


Na průběh sjezdu ale zřejmě bude mít dopad výsledek posledních voleb do Evropského parlamentu. V nich výrazně oslabila bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) a Posselt kvůli tomu neobhájil svůj mandát europoslance. Sudetští Němci tak po 20 letech ztratili hlas, který je zastupoval v Bruselu a Štrasburku.  


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…