Sk*nku, bude zle. Kalousek to složil a vše se otřáslo

19.01.2021 15:02

V Poslanecké sněmovně se dnes poslaneckého mandátu vzdal veterán politického boje v ČR, předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Z opozice a jeho strany zaznívají slova díků. A od novinářů vzpomínky a připomínky. Od Mirka Topolánka pak vzkaz pro Andreje Babiše. Je v něm zvíře.

Sk*nku, bude zle. Kalousek to složil a vše se otřáslo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Je to doživotní konec Miroslava Kalouska ve vrcholové politice?

67%
33%
hlasovalo: 3376 lidí

„Termín nadcházejících voleb do Poslanecké sněmovny PČR, v nichž už nebudu kandidovat, byl vypsán neobvykle brzy, na konci loňského roku. V důsledku toho již budou všechny letošní schůze Poslanecké sněmovny probíhat v rámci volební kampaně. Je tedy zřejmé, že aktivní část mé dvaadvacetileté kariéry poslance se završila právě nyní; pasivní (byť připouštím, že pohodlné) dokončení mandátu mi již nedává smysl,“ uvedl Miroslav Kalousek jako důvod pro ukončení svého mandátu. Ve sněmovní debatě se tak podle něho mají prezentovat ti, kteří se budou ve volbách ucházet o hlasy voličů. „Věřím, že pochopíte, že dělám tento krok pro maximalizaci volebního zisku pravostředové koalice, kterou budu volit a které přeji vítězství,“ uvedl.

Zpráva už vyvolává reakce na českém internetu. „Poslaneckého mandátu se vzdává Miroslav Kalousek. Protože může za všechno, tak díky za všechno!“ popřál odcházejícímu politikovi redaktor Info.cz Jan Palička.

„A obviňování v Česku už nikdy nebude, co bývalo...,“ narážel moderátor ČT Michal Kubal na stejný sentiment.

„V naší novodobé historii to byl objektivně jeden z nejlepších ministrů financí, který naši zemi provedl ekonomickou krizí a zvládl udržet stabilitu veřejných financí. Ano, i za to může Kalousek! A minimálně za to mu patří velký dík!“ děkoval svému stranickému kolegovi taktéž bývalý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

I současná předsedkyně TOP 09 mu poděkovala, jako rétor prý nemá konkurenci. „Mirku, slibuji, že udělám vše, aby tuhle zemi už po volbách nevedl neschopný oligarcha. A jsem si jistá, že k tomu z pozice zakladatele svým umem dopomůžeš,“ zavázala se.

„S Miroslavem Kalouskem se intenzivně pracovně setkávám celé poslední desetiletí. Vážím si jeho jasných názorů, otevřenosti a politické zkušenosti. Je mi blízký svým pravicovým myšlením a také svým vztahem ke kultuře, zvláště vážné hudbě. Přeji mu vše dobré v jeho dalším životě,“ vyjádřil se předseda ODS Petr Fiala. Děkoval také předseda Senátu Miloš Vystrčil.

„Asi jsem to tak trochu čekal, protože jeden náš společný kamarád mi to včera naznačil. Nicméně i tak jsem čekal, zda to bude dnes pravda. Milý Kalousku, dovol mi za nás za všechny poděkovat za vše dobré, co se Ti v politice povedlo. Dnešní gesto je gesto chlapa! Díky za něj,“ přál europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Tisíckrát jsem s ním nesouhlasil, ale vždy to byl vtipný, i když tvrdý soupeř,“ vyjádřil respekt ministr vnitra Jan Hamáček.

„Beru to jako time-out, bratře a doufám, že jsi ještě neřekl poslední slovo. Chyběl bys mi,“ vzkázal Kalouskovi bývalý premiér, kterému Kalousek dělal ministra financí. A měl něco pro Andreje Babiše. „Milý Andreji. Možná si ode dneška budeš v tebou tak nenáviděné Sněmovně připadat jako o trochu menší idiot než doposud. Ten, co ho z tebe tak bravurně činil, již nebude přítomen. Netetel se, skunku! Stěny tam mají paměť.“

Komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo poznamenal, že po Kalouskovi už zbývá jen pět poslanců, kteří jsou ve Sněmovně. „Už jen Zaorálek, Filip, Grebeníček, Kováčik... a Marek Benda, ale to je jiná liga. Tak hodně štěstí, těšilo mě,“ rozloučil se.

„Vybavuju si jeden poměrně ostrý ranní telefonát, kdy se panu předsedovi nelíbil titulek. Málokdo to dělal s takovým zápalem. Bude nám nepochybně chybět,“ vzpomínal moderátor Prostoru X Čestmír Strakatý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…