Skandál v Nizozemí: Muslimské školačky se modlily a třída se zatím společně fotila. Škola musí zaplatit vysoké odškodné

13.07.2017 17:57

Dvě muslimské dívky v nizozemském Haagu chyběly, když se ve škole pořizovaly skupinové fotografie. Nizozemská škola přikázala každou z nich za údajnou diskriminaci kompenzovat částkou 500 eur (zhruba 13 tisíc korun). Jenže škola prý neměla na výběr. Fotograf měl prý čas pouze ráno, a to se zrovna děvčata modlila spolu s matkou v mešitě. Byl totiž muslimský svátek Eid al-Adha, během kterého se obětují zvířata.

Skandál v Nizozemí: Muslimské školačky se modlily a třída se zatím společně fotila. Škola musí zaplatit vysoké odškodné
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Rakousko, muslimové

Rodiče dívek původně požadovali kompenzaci ve výši deseti tisíc eur. Škola Marie Montessori v nizozemském Haagu z toho nakonec vyšla o poznání levněji, informuje nizozemské rádio RTL News. I tak byla ale škola u soudů v místním nizozemském kantonu uznána vinnou z diskriminace. Sestry totiž nebyly na skupinové třídní fotografii.  

Laura Zuydgeestová, právnička obou sester, uvedla, že incident z roku 2015 představoval jasný příklad diskriminace, a to zkrátka proto, že jedinými žáky, kteří na fotografii nebyli přítomni, byli muslimové. Škola se bránila, že fotograf měl čas pouze v ranních hodinách a jako na potvoru právě tehdy byla obě děvčata na modlitbách s matkou v místní mešitě. 

Deset tisíc euro jako odškodné původně požadovala právě matka. „Víte, jaké to je, když vaše pětiletá dcera každý den vstoupí do třídy, podívá se na skupinovou fotografii a zeptá se: Mami, proč tam nejsem? A vy jí to nejste schopna vysvětlit,“ sdělila u soudu. Podle Zuydgeestové je ale matka s tím, jak celá věc dopadla, spokojena.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: maz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…