Skandál Zdeněk Bakala: Jeho novináři, ČT i překvapivý hlas z kavárny. Už jde opravdu do tuhého

15.08.2018 9:02

Sněmovní vyšetřovací komise prověřující privatizaci těžební společnosti OKD požádá policii, aby k výpovědi předvedla finančníka Zdeňka Bakalu. Podle jejího předsedy Lukáše Černohorského (Piráti) se na tom shodli všichni členové jednomyslně. Téma bylo k diskuzi v pořadu Události, komentáře ČT24.

Skandál Zdeněk Bakala: Jeho novináři, ČT i překvapivý hlas z kavárny. Už jde opravdu do tuhého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

„Požádáme Policii České republiky a ta už bude zjišťovat pohyb, kde se bude vlastně Zdeněk Bakala nacházet, a případně dojde k jeho předvedení,“ poznamenal Lukáš Černohorský. Jak však upozorňuje policie, pravomoc k takovému kroku má jen na území Česka. Bakala sám se dostavit odmítá, neboť tvrdí, že komise není nestranná.  

Anketa

Oceňujete práci naší velvyslankyně v Sýrii Evy Filipi?

93%
7%
hlasovalo: 4633 lidí

Jak následně v pořadu Události, komentáře zaznělo z úst bývalého předsedy sněmovní vyšetřovací komise Jana Birkeho (ČSSD), příliš reálné, že by byl Bakala předveden, to není. „Pokud se předvolaný nenachází na území České republiky, policie tedy musí, respektive policie ho bude hledat v zahraničí. Bude velmi komplikované ho dostat na území České republiky a následně ho předvést policií,“ míní Birke. 

„Nechci předjímat,“ odpověděl pak bývalý předseda za TOP 09 Martin Plíšek. „Ty důvody, pro které Bakala nehodlá vystoupit před komisí, rozhodně nejsou zákonné důvody pro odepření výpovědi před vyšetřovací komisí, to znamená pro každého občana České republiky musí platit zákony stejně,“ míní. 

O nestrannost komise se však například Birke neobává. Plíšek následně podotkl, že nemá informace o tom, že by Bakala sponzoroval TOP 09, jak se jej zeptal moderátor Jakub Železný. „Tohle podle mého názoru s tím nesouvisí. Já si myslím a tady to potvrzuji, ta komise je složena ze zástupců všech parlamentních stran, neměla by suplovat a taky nesupluje činnost orgánů činných v trestním řízení, které musí konat nestranně na vůli politiků. To znamená, já se tady nějakého zkreslení nebo politické objednávky nebo účelovosti neobávám,“ dodal Birke.

Celé vysílání pak okomentoval novinář amerického původu Erik Best. „Mediální zástupci Zdeňka Bakaly včera odmítli odpovídat na dotazy Událostí a komentářů. Nepřišli ani ti z Bison & Rose, ani ti z Economie,“ popsal s nadsázkou.

„Nehodlám hájit Bakalu, že se nedostaví před parlamentní vyšetřovací komisi. Jednou obchodoval se státem, vznikly tam průsery, podělal mnoho lidí a nedodržel své slovo. Proto by se měl dnes zpovídat a klidně i před PVK, protože do toho zatáhnul půlku třetího největšího města v ČR. Bakalo, dostav se a vypovídej!“ vyzval Bakalu organizátor připomínkových akcí k 17. listopadu Jakub Pitron.

Kolem OKD a Bakaly je vřava dlouhodobě. Například před týdnem se koalice na obranu horníků OKD rozhodla pro protesty u rezidence Bakaly v Jižní Karolíně. Chtějí, aby převzal zodpovědnost za takzvaný „podvod století“ a došlo k vyřešení ostravské bytové krize. Uvedl to server ČeskéNoviny.cz.

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …