Skandál kolem Black Lives Matter. Aktivistka vybírala peníze. A tady skončily

26.09.2023 16:33 | Monitoring

Britská aktivistka Xahra Saleemová, jež v Bristolu v roce 2020 organizovala protesty v rámci Black Lives Matter, které vyústily svržením sochy obchodníka s otroky Edwarda Colstona, je podezřelá z finančních podvodů. Saleemová ještě před svržením sochy organizovala veřejnou sbírky na podporu Black Lives Matter, přičemž výtěžky měla věnovat charitativní organizaci. Ta ale žádné peníze neobdržela a Saleemová kvůli podezření z finančního podvodu čelí soudu.

Skandál kolem Black Lives Matter. Aktivistka vybírala peníze. A tady skončily
Foto: Repro Twitter @RaheemKassam
Popisek: Poškozená socha Winstona Churchilla

Xahra Saleemová byla jednou z organizátorek protestu, který se konal v Bristolu v reakci na zabití Afroameričana George Floyda ve Spojených státech. Po celém světě byly v rámci hnutí Black Lives Matter organizovány protesty a došlo i na svržení několika soch, včetně sochy Winstona Churchilla.

V Bristolu byla do řeky svržena socha obchodníka s otroky ze 17. století Edwarda Colstona. Tuto akci organizovala spolu s dalšími lidmi právě Saleemová, která předtím ještě zorganizovala sbírku finančních prostředků na osobní ochranné pomůcky, které měly legálně usnadnit pochod konaný během pandemie covidu-19.

Údajně byla uzavřena dohoda, že veškeré přebytečné finanční prostředky půjdou na konto bristolské charitativní organizace Changing Your Mindset Ltd. V lednu bylo bristolskému magistrátnímu soudu sděleno, že stránka pro sbírku vybrala přes 30 tisíc liber (840 tisíc kč), ale charita nikdy žádné z vybraných prostředků neobdržela.

Saleemová nyní podle informací BBC u soudu přiznala, že si peníze ponechala. Rozsudek v tomto případě podvodného jednání padne na konci října. Černošská aktivistka byla obviněn také v souvislosti s druhou stránkou, která vznikla po protestu a jejímž cílem bylo získat peníze na právní náklady obviněných. Ani tyto prostředky údajně nebyly předány charitě a Saleemová je tak obviněna z finančního podvodu ve dvou případech.

Její protestní skupina Changing Your Mindset se mezitím rozpadla. „Je zničující, že někteří z našich mladých lidí už nejsou mezi námi, aby se dočkali spravedlnosti, na které pracoval tým Changing Your Mindset,“ uvedl mluvčí organizace podle informací Daily Mail.

„Krádeže a celkový nedostatek podpory bránily pracovníkům a mladým lidem v přístupu k poskytovaným službám, což nakonec vedlo k tomu, že Changing Your Mindset bohužel skončila. Nyní musíme analyzovat informace, které jsme obdrželi, a doufáme, že pachatel bude konečně pohnán k odpovědnosti,“ dodal mluvčí.

Colstonova socha byla svržena v červnu 2020 uprostřed vlny protestů ve Spojeném království, USA i jinde ve světě v rámci hnutí Black Lives Matter. Ničení se tehdy nevyhnuly i další sochy, včetně soch Winstona Churchilla.

Samotný Colston působil v 17. století v Královské africké společnosti a postoupil až na pozici zástupce guvernéra. Společnost měla úplnou kontrolu nad britským obchodem s otroky, stejně jako nad obchodem se zlatem a slonovinou, s Afrikou a s pevnostmi na pobřeží západní Afriky.

Během jeho působení v oné společnosti přepravily jeho lodě z Afriky do Karibiku a Ameriky přibližně 80 tisíc otroků. Mnoho ze svého bohatství, které získal díky rozsáhlému obchodu s otroky, použil na stavbu škol a dávání almužen ve svém domovském městě. Na jeho počest byla postavena socha a byly po něm pojmenovány některé budovy. Po akcích Black Lives Matter město Bristol nechalo budovy a ulice přejmenovat a odkaz této historické osobnosti má být zapomenut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

21:55 „Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

„Co jsme od února 2022 naučili Putina? Jen to, že jsme banda totálně zas *aných vtipálků a klaunů,“ …