Skandál kolem cizinců v rozvážkové firmě. Jednomu ministerstvu to nevadí, druhé za to zatýká

14.03.2017 17:17

V souvislosti se zásahem ve firmě Rohlík.cz, kde ve skladu společnosti policie zadržela 85 cizinců, se otevřela otázka pravidel pro zaměstnávání cizinců v Česku. Ta totiž podle Asociace pracovních agentur nejsou přehledná. Zprávu přinesl server Rozhlas.cz.

Skandál kolem cizinců v rozvážkové firmě. Jednomu ministerstvu to nevadí, druhé za to zatýká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zemní práce

Podnikatel a zakladatel společnosti Rohlík.cz Tomáš Čupr si od začátku stěžuje, že zásah policistů byl nepřiměřený a právně nepodložený. Muži zákona v jeho skladu zadrželi převážně Ukrajince s polskými vízy, kteří v Česku nemají povolení pracovat. Člen výboru Asociace pracovních agentur René Kuchár pro Rozhlas.cz uvedl, že nejde o první takový případ a celá kauza jen odkrývá téma tzv. zastřeného agenturního zaměstnávání. „To, co se stalo v Rohlíku.cz, je jen kapka v moři. Takových Ukrajinců jsou tady minimálně desítky tisíc,“ tvrdí s tím, že podobných případů se staly už desítky, jen nejsou mediálně známé. 

Původní text ZDE.

A o agenturách hovořil i Čupr. „Nám dodávají zaměstnance agentury. Já jsem si myslel, že hrajeme podle pravidel, protože cizinecká policie mnohokrát řekla, že takhle je to v pořádku. Co je tedy ten rozdíl oproti třeba firmě, kde byli lidé ze stejné agentury na stejné pracovní dokumenty a kde cizinecká policie řekla, že to je v pořádku? Proč ten zůstává a ten je vyhoštěn?“ ptal se. A právě na to poukázal i Radovan Bukovič, jenž je prezidentem Asociace pracovních agentur. Podle něj postup není jednotný. 

I když náměstek generálního inspektora práce Jiří Macíček také sdělil, že přístup policie je v jednotlivých regionech různý, mluvčí pražské policie Tomáš Hulan zásahy policistů obhajuje. „Odpovědnost je výhradně na každé jedné osobě. Ta má znát a vědět, jaké jsou zákony, jaké jsou právní normy České republiky, a má se podle nich řídit. Agentura těmto lidem zprostředkovává zaměstnání, ale oni musejí vědět, jak dalece je to v souladu s právním prostředím té země,“ míní. 

Kuchár pak upozornil také na rozdíly v jednání dvou ministerstev. „Ministerstvo práce a sociálních věcí zaujímá stanovisko, v rámci kterého v podstatě říká, že pokud ti lidé mají polská víza, možnost zde pracovat a splněné podmínky, pak zde pracovat mohou,“ uvedl s tím, že tento postoj ale nesdílejí cizinecká policie a jí nadřízený resort vnitra. 

Server Česká-justice.cz pak konstatuje, že kvůli nedostatku pracovníků na českém trhu práce firmy často sahají po řešeních na hranici zákona. „Využívají jednak kolize legislativy pracovní a legislativy pobytové (rozdílné výklady MPSV a ministerstva vnitra), jednak své nepostižitelnosti, pokud u nich pracují lidé nelegálně, prostřednictvím různých pseudoagentur,“ uvedl Burkovič. 

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…