Skandál s odprodejem majetku naší armády: Za vším prý stálo udání, kolem vyšetřování je dusno

01.04.2015 14:50

Ministerstvem obrany otřásá měsíc pořádný skandál kvůli odprodeji údajně nepotřebného majetku za nízké ceny. Policie stíhá čtyři lidi a minimálně další tři vede jako podezřelé. ParlamentníListy.cz při hledání podstaty případu narazily na dokument, který celou záležitost odstartoval.

Skandál s odprodejem majetku naší armády: Za vším prý stálo udání, kolem vyšetřování je dusno
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Vojenské vozidlo, ilustrační foto

Česká armáda už nějaký čas nenakupuje nové zbraňové systémy, a čeští zbrojaři na trhu proto bojují o každou zakázku, aby svoje firmy uživili. Vzniká tak rivalita, která mnohdy přesahuje únosnou mez konkurence. Obzvlášť vyhrocené vztahy mají mezi sebou společnosti Excalibur Army a STV Group. Zdrojem příjmů v „mrtvém období“ mohou být nákupy nepotřebné  vojenské techniky a o ty se v poslední době svádí doslova lítá řež. Excalibur Army se s STV Group tvrdě střetl při prodeji plně vybaveného Vojenského opravárenského podniku ve Šternberku s nově postavenou výrobní halou. Majetek přesahující 200 milionů korun získal v roce 2013 Excalibur Group za 152 milionů korun, když o zhruba 50 milionů přeplatil ve výběrovém řízení nabídku STV Group. Úspěšný byl Excalibur i při odkupu nepotřebného majetku, zejména motorů do bojových vozidel pěchoty či tanků. Podle zjištění ParlamentníchListů.cz proto STV Group na jaře 2013 armádu vybídla k tomu, aby společnosti prodala bez soutěže některé díly s tím, že za ně armáda získá více, než se jí doposud dařilo.

Jenže zhruba v téže době začal v komunitě zbrojařů a v bezpečnostních kruzích kolovat materiál, který detailně popisoval údajně nevýhodné prodeje, které se do té doby realizovaly přes později privatizovaný Vojenský opravárenský podnik ve Šternberku. Dokument upozorňuje především na prodej tankových motorů, převodovek k bojovým vozidlům pěchoty, kompresorů a dalších agregátů. Díly měly být dle dokumentu, který ParlamentníListy.cz získaly, prodány za 20 a půl milionu korun. Podle pisatele měl stát tratit 150 milionů korun. Ministr obrany Vlastimil Picek následně obchod anuloval a ve výběrovém řízení byly díly skutečně prodány za 170 milionů korun. A z popudu vedení armády začala případ vyšetřovat Vojenská policie a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, ke kterým doputoval materiál, který mají nyní k dispozici ParlamentníListy.cz. Policie mezitím počátkem března obvinila vedoucí pracovníky sekce pro nakládání s nepotřebným majetkem Ministerstva obrany Josefa Lachmana a Romana Pavlíka, generála zodpovědného za armádní logistiku Vladimíra Halenku a bývalého ředitele Vojenského opravárenského podniku ve Šternberku Adolfa Veřmiřovského z toho, že sjednali výhodu při zadávání veřejné zakázky, ze zneužití pravomoci úřední osoby a legalizace výnosů z trestné činnosti. V roli podezřelých zůstávají vlastníci a statutární zástupci firem Excalibur Army a napojené Real Trade Jaroslav Strnad, respektive Petr Kratochvíl. A bývalý generální sekretář ministerstva Jan Vylita, který přišel o prověrku Národního bezpečnostního úřadu, čímž se značně ztížila jeho pozice jednoho z hlavních auditorů Severoatlantické aliance, jímž se po odchodu z ministerstva stal.

„Uzavření výše uvedených smluv nebylo zdaleka prvním nestandardním případem, kdy byly takto vyváděny ze státního majetku lukrativní náhradní díly společnosti Excalibur Army. Naopak, tento systém funguje více než deset let, prostředníkem vždy byl Vojenský opravárenský podnik ve Šternberku,“ stojí dále v dokumentu, který ParlamentníListy.cz získaly z bezpečnostní komunity.


Malá, ale velmi důležitá odbočka: Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) před napsáním tohoto materiálu, 27. března obvinili čtyři manažery firem Excalibur Army a Real Trade a také starostu obce Bohuslavice nad Vláří Františka Machuču kvůli kauze Vrbětice. Machuča dříve ve vrbětickém areálu pracoval jako skladník. Obvinění jsou z vývoje, výroby a držení zakázaných bojových prostředků a porušení povinnosti v souvislosti s vydáním povolení a licence. Policisté při důkladné kontrole vrbětického areálu, kde loni explodovaly dva muniční sklady, našli pět set kusů maďarských min typu MON-100 a MON-200, jejichž skladování údajně odporuje Ottawské konvenci. Tato dohoda vstoupila v platnost v březnu 1999 a upravuje zákaz použití, skladování, výroby a převodu protipěchotních min a jejich zničení. Česká republika je mezi více než stovkou zemí, které úmluvu v prosinci 1997 podepsaly.

Škoda na jméně i podnikání

Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o bezprecedentní případ nedbalého nakládání s vojenským materiálem, na kterém získává zásadní benefity privátní subjekt. A podobně to zjevně vidí i detektivové. Jenže něco jiného je tušit, čerpat informace z účelově sepsaného udání, a doložit důkazně pro soudní líčení.
Společnost Excalibur Group se proti oběma případům tvrdě vymezila a tvrdí, že jde pokus o likvidaci firmy. ParlamentníListy.cz získaly dopis, který poslal výkonný ředitel Excalibur Group Petr Němec nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi s názvem „Zneužití ÚOOZ v konkurenčním boji“. Reaguje v něm především na obvinění kvůli nákupu vojenské techniky. „Dovoluji si vás upozornit na závažné okolnosti, které nevrhají dobré světlo na práci policie a nasvědčují tomu, že justice může být zatažena do konkurenčního boje soukromých společností a de facto používána jako nástroj jedné z nich,“ konstatuje Němec. Tvrdí, že spouštěčem šetření proti Excalibur Group bylo udání konkurenta – už zmiňované společnosti STV Group. „Se kterým máme již několik let napjaté vztahy,“ podotýká.

Němec upozorňuje i na znalce, který pro ÚOOZ vystavil posudek, o kolik měla armáda přijít, kdyby přímý prodej náhradních dílů nezastavila. „Podle našich informací se jedná o znalce trvale spolupracujícího s ÚOOZ, který nemá žádné zkušenosti s oceňováním vojenské obrněné techniky. V celé kauze jde zejména o motory pro tanky a bojová vozidla pěchoty, jejichž cena se na evropském trhu pohybuje podle jejich stavu v poměrně širokém rozpětí od 1 500 dolarů do 10 000 dolarů. Policejní znalec dle našich informací vůbec nezjišťoval stav motorů a posudek dělal takzvaně od stolu. Možnost účelovosti posudku s cílem poškodit naši společnost zde nepochybně existuje,“ pokračuje Němec. Podle něj by bylo možné dlouze pokračovat v líčení chyb a nesrovnalostí, kterých se ÚOOZ dopustil. „A ke kterým vůbec nemuselo dojít, protože většina informací byla snadno zjistitelná v rámci předběžného šetření, bez potřeby poškozovat naši pověst prohlídkami našich provozoven a výslechy našich manažerů jako podezřelých,“ podotkl. Motory byly v devadesáti procentech pořízeny v armádních soutěžích a nikdy nešlo o nové náhradní díly ve skvělém stavu, ale o díly staré minimálně 25 let. S nutností rozsáhlých repasí a oprav. Němec vyslovil obavu, že by se dlouhou dobu budované know-how společnosti a způsoby financování mohly z policie dostat ke konkurentovi – STV Group.

„Snahy o splétání různých trestních kauz a poškození dobrého jména naší společnosti vnímáme již několik let. Stejným směrem míří i kauza nášlapných min zakázaných Ottawskou konvencí. Ve skutečnosti se jedná o nálože prodané v tendru maďarskou armádou, k jejichž exportu i importu  jsme měli veškerá povolení a licence,“ dodává Němec a žádá nejvyššího státního zástupce o dohled nad případem.

Skutečnosti ohledně vyšetřování, na které ParlamentníListy.cz při svém pátrání narazily, obavám Němce nasvědčují. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu byl už jako nástroj pro vyřizování si účtů v konkurenčně-politickém boji zneužit. Když vyšetřoval  údajnou korupci kolem dodávek šesti set automobilů Tatra armádě za zhruba 3 miliardy korun.

Detektivové tehdy od Vojenského zpravodajství získali odposlechy ze spisu Matka, který poukazoval na možné korupční jednání amerického managementu Tatry a prostředníka bývalého vojáka, který měl za sjednání obchodu inkasovat téměř třicetimilionovou provizi. Přestože to měli černé na bílém v audiozáznamech – případ údajné korupce vůbec nevyšetřovali. Naopak obvinili z korupce bývalého náměstka ministra obrany a následně ministra Martina Bartáka a majitele vsetínské zbrojovky a společnosti MPI Michala Smrže, kteří se kvůli hladkému chodu kontraktu s nákladními vozy měli pokusit požádat o úplatek americké manažery.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…