Skandál s únikem informací byl "babišovský manévr". Saša Vondra vysvětlil, proč z něj má vicepremiér radost

13.02.2016 13:28

Za obrovský průšvih označil bývalý ministr zahraničí Alexandr Vondra (ODS) fakt, že Česko výměnou za propuštění pětice zadržovaných Čechů nevydalo zadržovaného Libanonce Alího Fajáda Spojeným státům, které o to požádaly, ale nechalo jej odletět do Libanonu.

Skandál s únikem informací byl "babišovský manévr". Saša Vondra vysvětlil, proč z něj má vicepremiér radost
Foto: CEVRO Institut
Popisek: RNDr. Alexandr Vondra, ředitel Centra transatlantických vztahů VŠ CEVRO Institut

Podle Vondry měla česká vláda aspoň zkusit hrát o čas. „Představa, že těch pět zadržovaných v Libanonu bylo bezprostředně ohroženo na životě, když tady v pankrácké věznici seděl Alí Fajád, je dost naivní,“ řekl Vondra serveru Echo 24. Podle něj měl Fajád pro libanonský Hizballáh podstatně větší cenu než všech pět Čechů dohromady. „Dalo se dál držet Fajáda v pankrácké věznici, nepouštět ho ani ho Američanům nevydávat, a zároveň se s partnerskými zpravodajskými službami bavit, jestli se ta situace nedá řešit jinak než totálním stažením ocasu, ke kterému v posledních dnech došlo,“ vysvětlil Vondra svůj názor na celou věc.

Celý text je ZDE

Případ je podle něj „obrovský průšvih“, zvlášť ve spojení s úniky informací z prostředí tajných služeb o výši výkupného, které český stát zaplatil za propuštění dvou mladých Češek zadržovaných v Pákistánu. Podle Vondry jde v tomto případě o „babišovský manévr“.

Co tím konkrétně myslel? Prý PR operaci, která se z toho snaží vytěžit okamžité zisky bez ohledu na středně- a dlouhodobé následky. Ty budou prý strašlivé. „Budeme vydíratelní zločinci a teroristy a nikdo ze spojeneckých tajných služeb s námi nebude chtít spolupracovat. Mám podezření, že babišovská část vlády z toho chtěla vytěžit popularitu. A doufám, že je to i lekce pro amerického velvyslance, který se tu rok choval jako Babišův velký přítel a neváhal ho navštěvovat na party v Čapím hnízdě,“ dodal Alexandr Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…