Skandál v jihočeském ANO? Kandidát na hejtmana prý nabízel neuvěřitelné věci za to, že ho zvolí do čela. „Sem se málem pos*al, když jsem to slyšel," uvedl zdroj

22.02.2020 5:15

Na začátku ledna letošního roku vybíraly špičky hnutí ANO osobnosti do čela kandidátek krajů. Podle dostupných informací naší redakce šlo o lehké grilování, kdy jednotliví adepti odpovídali přítomným na jejich všetečné dotazy. Byly to ostatně ParlamentníListy.cz, které 10. ledna přinesly tato zjištění jako první.

Skandál v jihočeském ANO? Kandidát na hejtmana prý nabízel neuvěřitelné věci za to, že ho zvolí do čela. „Sem se málem pos*al, když jsem to slyšel," uvedl zdroj
Foto: Hans Štembera
Popisek: 5. celostátní sněm Hnutí ANO

Anketa

Chcete, aby náš stát dával na obranu minimálně 2% HDP, jak po nás chtějí Američané?

14%
86%
hlasovalo: 17947 lidí
Své posty lídrů kandidátek následně obhájilo trio stávajících hejtmanů v čele s Jaroslavou Pokornou Jermanovou, Ladislavem Oklešťkěm či Ivo Vondrákem. Dvě nová jména, která by mohla stanout v čele jihočeské nebo pardubické kandidátky, byla jména poslanců Jana Kubíka a Martina Kolovratníka. Právě tato dvojice by měla být schopna porazit sociální demokracii, která kraj kolem Českých Budějovic a Pardubic řídí.

Neuplynul ani měsíc a celá otázka kandidátek se z vrcholových pater ANO snesla na zem. Lépe řečeno na úroveň místních, oblastních a krajských organizací. ParlamentníListy.cz byly detailně informovány o dění v Českých Budějovicích, kde měl podle rozhodnutí vedení hnutí stanout v čele krajské kandidátky současný poslanec Jan Kubík. To už ale neplatí. Jak se nám podařilo zjistit, před několika dny byl v tajné volbě poražen a nahrazen. Pomyslným katem se mu měl stát odvolaný náměstek města František Konečný, toho času hlava Oblastní organizace České Budějovice.

Okolnosti, za nichž k nečekanému zvratu došlo, popsal redakci jeden z přítomných. „Franta Konečný obcházel členy, aniž bych chtěl jmenovat, a těm sliboval hory a doly a louky a lány, aby ho zvolili a nezvolili Honzu Kubíka," uvedl. Co přesně si ale pod těmito sliby můžeme představit? „Nemusíte si představovat nic, šlo o klasické kupčení. Chtěl, aby ho zvolili, že je pak dá nahoru na kandidátku. Myslím, že hned několika lidem slíbil pozici v první pětce," dodal.

Další zdroj, který si také nepřál být jmenován, jeho slova potvrdil. Podle tohoto názoru byli mezi oslovenými na lepší pozici na kandidátce místní politici Barbora Šiftová a kolega Hořánek, u něhož podle našich informací navíc došlo k hlasování proti své oblastní organizaci. „Šlo o tajnou volbu, takže to nikdo nepotvrdí, ale málem jsem se z toho pos*al, když jsem viděl Frantu, jako lobbuje a slibuje," doplnil.

František Konečný je bývalý náměstek primátora Českých Budějovic, jehož v březnu roku 2019 zastupitelstvo města odvolalo kvůli přípravě projektu Multifunkčního centra Dlouhá louka. „Zastavení projektu vnímáme jako velmi důležité a zásadní rozhodnutí, které městu ušetří bezmála 700 milionů korun. Celý projekt stál od počátku na vratkých nohách. Podařilo se nám však dotlačit odpovědné politiky k jeho ukončení doslova minutu před dvanáctou. Hala je zachráněna. Peníze všech ušetřeny," sdělil tehdy Lukáš Mareš, předseda zastupitelského klubu Pirátů.

Konečný, možný hejtman ANO v jižních Čechách, měl i podle koaličních politiků zamlčoval důležité informace.

ParlamentníListy.cz v té souvislosti oslovily všechny předsedy hnutí v rámci Jihočeského kraje. Zajímali jsme se zejména o průběh volby a její možné ovlivnění v souvislosti s kupčením budoucích pozic.

František Konečný s výše popsanou verzí, kterou jsme ověřovali, ovšem zásadně nesouhlasí. Jde prý o naprostou hloupost. „Naopak si zakládám na tom, že jsem získal takovou podporu (81 procent) v regionu tím, že se s lidmi potkávám, snažím se jim naslouchat, aby cítili, že si jich vážím, ne slibováním jakýchsi prebend. Ten, kdo neunese porážku, do politiky nepatří. Ani do té komunální,“ vzkázal přes ParlamentníListy.cz.

Podobně se pro redakci vyjádřil také krajský manažer Ondřej Trtílek.

„Takovouto informaci nemám a za sebe ji rezolutně odmítám," uvedl. Naše zjištění odmítl i předseda místní organizace v Jindřichově Hradci Marcel Kaštovský. „O tomto nemám informace, ani pocit, že by tomu něco nasvědčovalo. Zastupuji druhou nejsilnější oblast jihočeského kraje, jsem členem krajského předsednictva a byl jsem i na krajském sněmu. Volba proběhla tajně a dle mne tedy tou nejdemokratičtější možnou cestou“.

Jako další se ozval krajský předseda Libor Moravec. Ten dodal, že mu o této věci není absolutně nic známo.

Na dotaz ohledně nominačních šachů reagoval také poslanec Jan Kubík s tím, že „je pochopitelné, že nejsem spokojený, ale v tuto chvíli je stav takový, že kandidátka byla demokraticky odsouhlasena."

Náš zdroj ovšem kontruje. A do popředí dává jméno primátora Českých Budějovic Jiřího Svobody. I kolem něho se točí zvláštní kandidátní hra.

„Na úspěchu ANO má bezpochyby velkou zásluhu primátor Svoboda, který ANO na radnici v Českých Budějovicích reprezentuje důstojně, s rozvahou a také viditelně. Pohledem do médií si to lze ověřit. Dalo by se očekávat, že primátor Svoboda bude pomáhat hnutí ANO vyhrát krajské volby z přední pozice kandidátky, i když ne jako lídr a kandidát na hejtmana. Jenže v kandidátce předložené krajským předsedou ANO Moravcem je Jiří Svoboda kupodivu až na 18. místě. Na to, aby se Svoboda dostal do zastupitelstva, by ANO muselo získat více než 25 procenta. Nepomůže mu ani popularita, protože princip přeskakování na základě preferenčních hlasů v krajských volbách prakticky nefunguje. Svoboda je tak očividně zcela mimo hru, což celkově ublíží kandidátce,“ uvádí.

Anketa

Máte rádi Stanislava Křečka?

95%
5%
hlasovalo: 32335 lidí
Dalším překvapením je podle několika hlasů v ANO umístění jednoho z možných kandidátů na hejtmana Jana Kubíka, který je od roku 2010 starostou obce Loučovice a má za sebou zkušenost z vedení kraje. Toho jeho organizace v Českém Krumlově nominovala jako volebního lídra a tedy kandidáta na hejtmana. Přesto jej ten, kdo sestavoval kandidátku odsouhlasenou jako celek na krajském sněmu, posadil až na 14. místo.

A kdo tedy krajskou kandidátku v jižních Čechách vede?

Na prvním místě je opakovaně zmíněný František Konečný (na smínku dole). To je v českobudějovické politice velice známé jméno, u něhož to pozitivní bohužel zastínily spíše negativní souvislosti. Ta poslední je zároveň nejzávažnější.

Zastupitelstvo v Českých Budějovicích Konečného v březnu loňského roku odvolalo z pozice náměstka primátora, a to dokonce i hlasy ANO. Důvodem byla popsaná situace, do níž se jeho zaviněním dostal projekt velké investice stavby nové sportovní haly. Odvolání Konečného tehdy v podstatě zabránilo rozpadu koalice.

Údajný strůjce změn a oponent špiček ANO František Konečný

Nejmenovaný českobudějovický politik ze současné opozice konstatuje politickou hantýrkou, že Konečný má „nulový koaliční potenciál“. Přeloženo do běžné řeči to znamená, že Konečného jméno může znamenat pro vytvoření budoucí krajské koalice pro hnutí ANO stopku a místa v opozičních lavicích.

Druhou pozici obsadil Libor Moravec, který je necelý rok krajským předsedou hnutí. Pátráním v médiích se o něm jako politikovi nedozvíme nic, kromě toho, že podle svého profilu na Facebooku tráví volno a že má rád langoše. Když ale zajdeme pár let zpátky, tak Libora Moravce ve zprávách potkáme jako kavárníka, který svou neústupností dva roky blokoval rekonstrukci objektu Jihočeské filharmonie zřizované Jihočeským krajem.

Další místo obsadila Barbora Šiftová, v tomto volebním období zastupitelka v Českém Krumlově. Osoba jinak neznámá se na třetí místo kandidátky dostala přesto, že českokrumlovské ANO na první pozici vyslalo uvedeného poslance Kubíka, který je, jak již zmíněno, o jedenáct pozic pod ní.

ParlamentníListy.cz mají k dispozici interní průzkum preferencí v Jihočeském kraji, který byl proveden v lednu 2020 – a z něhož vyplývá, že nejvyšší potenciál v regionu získává hnutí ANO. Vládnoucí socdem se v potenciálu pohybuje kolem osmi procent, což znamená, že její reálné preference mohou být na hranici tří až čtyř procent. Do zastupitelstva by se proto sociální demokracie vůbec nemusela dostat.

Celé manévry jihočeského ANO budeme sledovat i nadále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…