Skandál ve Švýcarsku: Lidé v referendu rozhodli o omezení imigrace. Dopadlo to ale zcela jinak

23.09.2016 10:07

Před dvěma a půl lety schválili Švýcaři v referendu omezení migrace. Tento týden se v parlamentu hlasovalo o implementaci výsledků referenda do zákonné podoby, ale poslanci podle švýcarských médií vůli lidu ignorovali.

Skandál ve Švýcarsku: Lidé v referendu rozhodli o omezení imigrace. Dopadlo to ale zcela jinak
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

Jak například uvedl deník Le Temps, parlament si vyložil výsledek referenda z února 2014 po svém a přijal v podstatě jeho „light verzi“. O omezení migrace se v dolní komoře parlamentu předevčírem vedla velmi bouřlivá debata a někteří poslanci označili výsledné hlasování svých kolegů za protiústavní. Parlament totiž hlasoval navzdory rozhodnutí voličů pro zachování volného pohybu osob tak, jak je ujednáno ve dvoustranných dohodách s Evropskou unií.

„Poslanci usoudili, že lidé sice hlasovali pro zpřísnění migračních opatření, ale zároveň jim nedali mandát pro vypovězení dohod uzavřených s EU. Otázka spojená s ústavností celé záležitosti musí být vyřešena,“ píše Le Temps, jehož názor však byl v porovnání s jinými švýcarskými médii v podstatě umírněný. Deník Tages Anzeiger zašel ještě dál, když obvinil vládu z „kapitulace“ a konstatoval, že tímto rozhodnutím by celá věc rozhodně neměla být uzavřena.

„Od přijetí imigrační iniciativy se vláda pokoušela takřka o nemožné, tedy dát volný průchod rozhodnutí voličů a zároveň udržet uzavřené dvoustranné dohody s EU. V každém případě poslanci tento týden kapitulovali a přijali řešení, jež rozhodně neumožňuje zavést do praxe regulaci imigrace. Pokud to snad někdo přesto tvrdí, tak záměrně mate veřejnost,“ uvedl redaktor deníku Daniel Foppa.

Publicista Peter Meir z Bernger Zeitung rovnou napsal, že výsledky referenda byly poslanci záměrně ignorovány a rozhodnutí parlamentu nemá nic společného s ústavním mandátem. O poznání mírnější byl v hodnocení poslanců snad jen deník Der Bund, který uznal, že situace byla komplikovaná, protože většina voličů chce zachovat existenci dvoustranných dohod s EU a zároveň i uplatnit restriktivnější opatření v oblasti migrace.

Jak zmiňuje internetový server Local, květnový průzkum ukázal, že Švýcaři skutečně chtějí na jedné straně zpřísnit kontroly na svých hranicích, ale na straně druhé skutečně nechtějí pohřbít dvoustranné dohody s EU. Der Bund navrhl dočasné „light“ řešení, díky kterému by Švýcarsko získalo více času, než se Evropská unie dohodne s Velkou Británií o Brexitu. Teprve potom by se podle švýcarského deníku vidělo, jestli existuje nějaká šance zapojit se do jednotného trhu EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…