Skandální obvinění: Močil sekretářce do dřezu, policisté ve službě mu kopali studnu

04.07.2014 11:33

Kolem náměstka zlínské policie Jaroslava Vaňka je neustále rozruch. Jeho chování podle policejních odborů poškozuje celý sbor. Kromě podezření ze střetu zájmů si jeho podřízení stěžují na jeho jednání v práci. Rozhovor s jedním z nich zveřejnil zpravodajský server Českého rozhlasu. Vaněk mimo jiné dokonce údajně močil do dřezu.

Skandální obvinění: Močil sekretářce do dřezu, policisté ve službě mu kopali studnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté, ilustrační foto

Tým reportéra Janka Kroupy upozornil, že náměstek zlínské policie Jaroslav Vaněk je také prezidentem hokejového klubu, který dostal od tamního podnikatele zadarmo budovu milionové hodnoty. ČRo na svých stránkách informuje, že odboráři vidí problém v tom, že od stejného podnikatele předtím zlínská policie koupila za 86 milionů budovu krajského ředitelství.

Dotyčný podnikatel Petr Tankó v tom nevidí problém, budova pro něj prý neměla valnou hodnotu. Stejně hovoří také náměstek Vaněk. Podle něj si lidé na Zlínsku prostě pomáhají. "To jste možná vy v Praze. My žijeme trošku jinak," říká.

Ministr vnitra Milan Chovanec ale nařídil ve zlínském ředitelství kontrolu. "Střet zájmů v tom na první pohled vidím. Je třeba to prošetřit a primárně prošetřit, jestli se ta budova kupovala za cenu v čase a místě obvyklou. Pokud by to tak nebylo, tak to vnímám jako velký problém," říká Chovanec.

Velmi nestandardní chování náměstka Vaňka popsal jeho někdejší kamarád

Také jednání náměstka v práci a chování k jeho spolupracovníkům ale vyvolává řadu otázek. ČRo uveřejnil nahrávky z rozhovoru, během kterého jeho podřízený, plukovník Bronislav Šabršula potvrzuje Vaňkovo velmi nestandardní chování.

  • Záznamy rozhovorů ZDE

Náměstkovi podřízení popsali situaci, kdy Vaněk údajně chodí svým podřízeným močit do umývadla. "Vám se taky vymočil do umývadla?" zeptal se reportér Šabršuly. "Mně ne, ale byl jsem svědkem, kdy močil sekretářce do dřezu a bohužel tam byly hrnky od kávy a od té doby jsem si tam kávu nedal," uvedl. Podotknul, že by nehovořil o "zálibě", ale Vaňkově lenosti. Kancelář měl prý uprostřed dlouhé chodby a nechtělo se mu chodit až na toalety na jejím konci.

Vaněk ale po konfrontaci tato tvrzení označil za smyšlená. "Není to pravda, jsou to lži. Je to za účelem skandalizace mojí osoby," prohlásil Vaněk.

Jeho podřízený ale potvrdil i to, že mu stejně jako ostatní musel až posluhovat. "On v rámci projevu loajality vyžadoval různé pomoci při jeho realizovaných stavbách. Když se stavěl zimní stadion, museli jsme shánět sponzory. Já sám jsem mu nakoupil za 39 tisíc plechy na oplechování, pisoáry a umývadla..." uvedl plukovník. Peníze pak dostal zpět na zvláštních odměnách k platu.

Tomuto prohlášení se Vaněk hlasitě zasmál. Je prý možné, že jeho klubu Šabršula nějaká umývadla věnoval, rozhodně ale ne v jím uvedené hodnotě. Už vůbec prý není pravda, že by mu nákup vynahradil na odměnách.

Vykrádají vám dům, zatímco policisté kopou studnu svým nadřízeným

Šabršula dále vypověděl, že pro Vaňka v pracovní době kopal studnu na jeho chatě i s několika dalšími policisty. Jeho nepřítomnost ve službě se prý nijak neodrazila na fungování policejního sboru. "Takže řídící pracovníci u policie můžou v pracovní době bez problémů kopat studnu a policie funguje dál?" zeptal se trochu nevěřícně reportér. "Tak. A nebo zkoumat tvrdost ledu na zimním stadionu," odvětil Šabršula.

Kroupa se plukovníka ptal, proč Vaňka kvůli jeho chování neposlal "k šípku". Šabršula tím však vysvětlil důvod toho, že se spolu nakonec rozešli ve zlém. Do té doby prý Vaňka bral jako vizionáře a jeho požadavky chápal tak, že kdo nepomáhá Zlínskému kraji, není loajální.

Jaroslav Vaněk Šabršulova slova označuje za lež, chce jej prý poškodit. "Vždyť je to stáťák, prachobyčejný stáťák, který používá státobezpečnostní ty, aby škodily...," připomíná bývalý příslušník SNB Vaněk, že jeho někdejší kamarád Šabršula sloužil za minulého režimu u StB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…